Bitcoin (BTC) Nedir?

Bunun yanı sıra CoinTürk'ün de belirttiği gibi Bitcoin yatırımı yapmadan önce BTC'nin ne olduğunun anlaşılması büyük önem taşıyor.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bunun yanı sıra CoinTürk'ün de belirttiği gibi Bitcoin yatırımı yapmadan önce BTC'nin ne olduğunun anlaşılması büyük önem taşıyor. Dolayısıyla özellikle son dönemde "Bitcoin nedir, BTC nedir?" gibi konular popüler hale gelmiştir. 

 Bitcoin Nedir?

2009 yılında piyasaya sürülen ve kullanıcı ile buluşan Bitcoin, teknik dokümanında da belirtildiği gibi en temel anlamda kişiden kişiye elektronik nakit sistemidir. Bu noktada belki en ilgi çekici olan durum, Bitcoin'in yaratıcısı ya da yaratıcılarının 12 yıllık sürece rağmen bilinmiyor olmasıdır. Bitcoin'in arkasındaki ismin ya da isimlerin Satoshi Nakamoto adını kullandıkları biliniyor. Ancak bu ismi kullanan kişi ya da kişiler bilinmiyor. Zaten Bitcoin hakkında sıkça kullanılan "merkezsiz" olma kavramı da buradan geliyor. Bir nevi Bitcoin'in yaratıcısı ya da yaratıcıları gizliliklerini koruyarak Bitcoin'in kimseye ait olmamasına katkı sağlıyor.

Bunlara ek olarak Bitcoin açık kaynak kodlu bir yazılım olarak tasarlandı. Böylece Bitcoin'i inceleyen ve daha iyisini yapmak ya da benzer bir sistem oluşturmak isteyen geliştiriciler kolaylıkla çalışmalarını yürütebiliyor.

 Öte yandan Bitcoin paranın hakimiyetini paranın sahibine vermeyi hedefliyor. Bunun için de üçüncü taraflar ortadan kaldırılıyor. Yani arada herhangi bir banka ya da finansal kurum bulunmadan BTC ile para transfer işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Böylece hem işlem çok daha hızlı hale geliyor hem de işlem ücretleri geleneksel sistemlerdeki ücretlere kıyasla çok daha düşük bir hal alıyor.

 Bitcoin'in Geleneksel Sistemlerden Farkı

 Bitcoin'in geleneksel sistemlerden belki en büyük farkı arzının sınırlı ve biliniyor olmasında yatıyor. Günümüzde merkez bankaları sınırsız para basabiliyor. Bunun en güzel örneğine de pandemi sırasında yaşadık. Fakat sürekli para basımı yanında enflasyon artışını da getiriyor. Dolayısıyla deflasyonist bir varlık olarak nitelendirilen Bitcoin cazip hale geliyor. 

Bitcoin'in toplam arzı piyasaya çıktığı an itibariyle belliydi ve 21 milyon ile sınırlandı. 21 milyon Bitcoin'in hepsinin 2140 tarihinde dolaşımda olacağı da yine en başından beri belirli. 2140 yılına kadar ise her dört yılda bir BTC arzı yarılanacak. Böylece BTC'de oluşabilecek enflasyonun da önüne geçilmiş olacak. 

Bunlara ek olarak Bitcoin'in geleneksel para birimlerinden en büyük farkı işlem saati uygulamasının bulunmaması. Bitcoin işlemleri herhangi bir özel gün ya da mesai saati kısıtlaması olmadan 7 gün 24 saat gerçekleşebiliyor. Günümüzde her ne kadar finansal kurumlar işlem saati uygulamasının önüne geçecek yeni uygulamalar geliştiriyor olsa da özellikle uluslararası ödemelerde bu durumu engellemek pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla büyük meblağlarda ve uluslararası gerçekleşen para transfer işlemlerinde Bitcoin iyi bir seçenek olarak nitelendirilebilir. 

Bitcoin ve Blockchain

Bitcoin nedir ya da BTC nedir? gibi soruları yanıtlarken Blockchain teknolojisinden de bahsetmek gerekiyor. Bitcoin'in altında yatan ve bir kayıt defteri mantığı ile çalışan Blockchain aslında bir muhasebe defterinden çok daha fazlasına hizmet ediyor. 

Öncelikle Blockchain'in günümüzdeki kayıt sistemlerinden çok daha güvenli olduğu söylenebilir. Çünkü Blockchain'de gerçekleşen her işlem aynı anda tüm dünyada dağıtık halde bulunan milyonlarca bilgisayara kaydediliyor ve işlemler üst üste yazılarak bir zincir halinde korunuyor.

Blockchain'e müdahale etmek veya işlemleri değiştirmek ya da silmek imkansız olmasa da bu işlemin gerçekleştirilmesinin çok zor olduğu ifade edilebilir. Çünkü Blockchain'de herhangi bir işlemi silmek ya da değiştirmek için sisteme dahil olan tüm kayıtlara aynı anda müdahale etmek gerekiyor. Bununla birlikte kayılar bir zincir halinde birbirine bağlı oldukları içinde müdahale edilmek istenen işlemden önceki her işlemin de yine aynı anda ve on binlerce farklı konumda olan her bir düğüm noktasında değiştirilmesi gerekiyor. Bu olasılık zaten pek mümkün görünmemektedir.

Bitcoin Yatırımı

Bitcoin yatırımı yapmak isteyen kişilerin Bitcoin'in ne olduğunu araştırdıktan sonra Bitcoin analizlerini ve BTC yorumlarını takip etmesinde de fayda var. Çünkü neticede Bitcoin de bir varlık ve hem teknik hem temel analizleri yapılıyor. Analistler geçmişten gelen verileri ve analiz araçlarını kullanarak kısa, orta ve uzun vadeli Bitcoin fiyat tahminlerini yatırımcılarla paylaşıyor. Böylece gözü kara şekilde yapılacak yatırımların önüne geçilerek riskin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca son olarak güncel gelişmelerin ve haberlerin de Bitcoin fiyatı üzerinde etkisi bulunuyor. Örneğin; dolar ve Bitcoin arasında ilişkiler bulunabiliyor. Bu sebeple dolar ile ilgili negatif bir gelişme Bitcoin fiyatını pozitif etkiliyor ya da doların yükselişe geçmesi BTC fiyatını negatif etkileyebiliyor. Bu bağlamda hem analiz hem güncel takibin oldukça önemli olduğu göz önüne alındığında kripto para yorum, haber ve analizleri için Coin-turk.com haber sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ADVERTORIAL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER