Burak Önal: 'Google dolandırıcılarına dikkat'

Son zamanlarda arama motoru Google'dan aradıklarını söyleyen dolandırıcıların ilk hamlesi "Google'dan arıyoruz" oluyor.

Burak Önal: 'Google dolandırıcılarına dikkat'

Son zamanlarda arama motoru Google'dan aradıklarını söyleyen dolandırıcıların ilk hamlesi "Google'dan arıyoruz" oluyor. Crabs Media Kurucu Ortağı Burak Önal, Google dolandırıcılarına uyarı çekerek, "Ilk Olarak şu iyi bilinmelidir, Google‘ın Türkiye de resmen fatura keseceği ve herhangi bir hizmet için para istediği bir çağrı merkezi yoktur. Bu tarz istekler ile arayan kişilere haysiyet edilmemelidir." dedi.

Modern insan yaşamının bir parçası haline gelen internet, dolandırıcıların da sık sık gidilen yer noktalarından biri oldu. Son günlerde ünlü arama motoru Google'dan aradıklarını söyleyen dolandırıcıların hedefinde irternetten hizmet veren işletmeler olduğu belirtiliyor.

Dolandırıcıların kanunsuz eylemlerine aleyhinde neler yapılması gerektiği gündemdeki yerini korurken, “Google reklamları hakkında neler biliyoruz? İnternet okur-yazarlığı konusunda bilinçlenme nasıl sağlanacak?” gibi sorular da büyük merak konusu. Yenisafak.com'a değerlendirmelerde yer alan Crabs Media Kurucu Ortağı Burak Önal, Google dolandırıcılığına karşısında önlemler, Google reklamlar ve internet okur-yazarlığına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Google Türkiye'den arıyorum" diyerek arıyorlar
Sosyal ağlarda, dolandırıcıların ağına düşmüş yada düşürülmeye çalışılmış işyeri sahiplerine ve bireysel kişilere çok defa şahit olduğunu gösteren Önal, "Büyük ve küçük çaplı işletmeler, internet kullanımının artan bir şekilde artmasıyla Google reklamlarına artık daha fazla bütçe ayırıyor. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar, firmaları arayıp "Google Türkiye'den arıyorum", "Sizi Google'da üstteki sıralara çıkaracağım", "Google Haritalar'da yeriniz hatalı, düzeltelim" gibi cümlelerle ağına düşürmeye çalışıyorlar." dedi.

"Google‘ın Türkiye de resmen fatura keseceği bir merkezi yok"
Google'ın Türkiye de resmi olarak fatura keseceği ve herhangi bir hizmet için para istediği bir çağrı merkezi olmadığının altını çizen Önal, "Bu tarz istekler ile arayan kişilere itibar edilmemelidir. Google hizmet satmak için katiyen firmaları aramaz. Google Adwords dediğimiz sponsorlu reklamlar (Google Adwords) dıştan hiçbir hizmetten para almaz." ifadelerini kullandı.

Google reklamları (Adwords) hakkında bilinmesi gerekenler
"Teknoloji devi Google'ın amiral gemisi ürünü sponsorlu reklamlar denilen Adwords'tür" diyen Buak Önal, "Bu reklamlar ayrıntılarıyla ücretlidir. Google tarafından size bedava olarak sunulan bir panel üzerinden hedeflediğiniz anahtar kelimelere istediğiniz bakiye tutarında reklam verebilirsiniz. Bunlar arama motoru sonuçlarında birincil sayfada en üstte ve en altta yada öteki sayfalarda yanından reklam ikonuyla birlikte gösterilir. Google, işletmelerin bu reklamları doğru kullanabilmesi için ‘ETO' (telefon takviye operasyonu) adındaki özel ekiple bedava hizmet vermektedir. Altını çizerek vurgulayalım, bu hizmet ayrıntılarıyla ücretsizdir." şeklinde konuştu.

Google Haritalar'daki yer hatalı tuzağı
Son zamanlarda uyarı çeken bir öteki üçkâğıt faaliyetinin de Google Haritalar. İşlemeleri arayan dolandırıcılar olduğunu kaydeden Önal, "'Google Haritalar'daki yerinizi hatalı, değiştirmek ister misiniz?' sorusu karşısında şaşıran işletme sahipleri anında ‘Evet' cevabını veriyor. Fakat bu değişim ayrıntılarıyla ücretsiz olarak herkes tarafından yapılabiliyor. Google İşletme Hesabı üzerinden düzeltmeler kolaylıkla yapılabiliyor. Bunun için herhangi bir vergi ödememelisiniz." dedi.

İnternet kullanımı konusunda bilinçlenilmeli
Önal, internet kullanımının artan bir şekilde arttığı herkes kadar bilinen bir gerçek olduğunun altını çizerek, "Yeni nesil teknolojik aletlerle çok içli dışlı. Bu bununla birlikte e-ticaret dediğimiz online alışveriş piyasasını da etkiliyor. Firmaların ve kullanıcıların zarara uğramamaları için bilinçlenme çok kayda değer. Bilinçlenmeyi ailede, okulda ve sosyal hayattaki eğitimle aşabiliriz. Evde ebeveynlerin, okulda derslerde, yazılı ve görsel medyada bu konuya daha fazla yer vererek, yaşanabilecek kötü tecrübelerin önüne geçebiliriz."

Hedefte küçük çaplı işletmelerin siteleri var
Büyük çaplı siteler zaten uzmanlarla çalıştıkları için bu konuda sorun yaşamadıklarını belirten Gökhan Önal, "Oysa küçük çaplı ve ufak bütçelerle çalışan firmalar, reklam çalışmalarını kendileri yönetmeye çalışıyor. Dolandırıcılar, büyük firmaları değil küçük firmaları arıyorlar. Her sektörde bu şart böyle." biçiminde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER