Cep telefonuna indirilen güvenilir olmayan uygulamalar canı yakabilir

Teknolojinin hem hayatı kolaylaştırdığını hem de kullanım alışkanlıkları açısından farklı deneyimler sunduğunu söyleyen Kişisel Verileri Koruma Uzmanı Av.

Cep telefonuna indirilen güvenilir olmayan uygulamalar canı yakabilir

Teknolojinin hem hayatı kolaylaştırdığını hem de kullanım alışkanlıkları açısından farklı deneyimler sunduğunu söyleyen Kişisel Verileri Koruma Uzmanı Av. Gamze Özçelik, cep telefonuna indirilen uygulamaların kullanıcılardan istediği izinlere bu nedenle çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Özçelik, “Toplumda WhatsApp'ın gizlilik politikası ile ilgili bir farkındalık oluştu ancak bu yeterli değil. Cep telefonundaki bütün uygulamalar kullanıcılardan bir takım izinler ister. Bu izinin bir kısmı programın sağlıklı çalışmasını sağlarken, bir kısmı da kullanıcıya ait gizli bilgileri gereksiz yere toplar. Kullanıcılar tüm uygulamaları cep telefonuna indirmeden bir kez daha düşünmeli. Özellikle güvenilir olmadığını düşündüğünüz uygulamaları cep telefonunuza indirmemelisiniz. Uygulama ile ilgili uygulama mağazasına yapılan yorumları dikkatli okumalısınız. Özellikle yüz değiştirme programları, sanal güzelleştirme programları, ses kayıt programlarının pek çoğunun popüler uygulama mağazalarından kaldırıldığını ya da kısıtlandığını söylemekte yarar var. Bir uygulamayı telefonunuza indirmeden önce uygulamanın güvenilir olup olmadığına, sizden hangi izinleri istediğine emin olun. Emin olmadığınız uygulamaları cep telefonunuzdan hemen kaldırın” dedi.

"Güncelleme geri çekilmeli"

WhatsApp'ın 15 Mayıs'a ertelediği güncelleştirmeyi tamamen geri çekmesi gerektiğini söyleyen Av. Gamze Özçelik, “WhatsApp, şu anda pek çok kullanıcının kişisel bilgisine çok rahat erişim sağlayabiliyor. Cep telefonunuza uygulamayı indirdiğinizde hesap bilgilerinizi, mesajlarınızı, durum bağlantılarınızı, görüntü ve fotoğraflarınızı, işlem ve ödeme verileriniz gibi pek çok bilgiye şirketin erişmesini sağlarsınız. WhatsApp'ın gizlilik politikasında yaptığı güncelleme Avrupa ülkelerini kapsamıyor. Çünkü Avrupa'da böyle bir işe kalkıştığınızda çok ciddi yaptırımlarla karşılaşırsınız. Burada bir çifte standart var. Gizlilik sözleşmesinin 15 Mayıs'a ertelenmesi doğru değil. Bu uygulama tamamen geri çekilmeli. Avrupa'da yaşayan vatandaşlar bu sözleşmeden nasıl muaf tutulduysa, Türkiye'deki kullanıcılar da bu gizlilik sözleşmesinden muaf tutulmalı” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER