Dev dolu tanesi, gizemini koruyor

Reel anlamda "heybetli" olarak tanımlanabilecek ve olasılıkla rekor kırabilecek bir batmış tanesine, 2018 yılında Arjantin'de yaşanan fırtına ile ortaya çıktı. Penn State araştırmacıları, 8 Şubat 2018 tarihinde Arjantin şehri Villa Carlos Paz'a düşen doymuş tanelerini bir s

Dev dolu tanesi, gizemini koruyor

Reel anlamda "heybetli" olarak tanımlanabilecek ve olasılıkla rekor kırabilecek bir batmış tanesine, 2018 yılında Arjantin'de yaşanan fırtına ile ortaya çıktı. Penn State araştırmacıları, 8 Şubat 2018 tarihinde Arjantin şehri Villa Carlos Paz'a düşen doymuş tanelerini bir süredir araştırıyordu ve bunun nasıl gerçekleştiğini bulmaya çalışıyordu. Bulletin of the American Meteorological Society'de açıklanan araştırmada, bilhassa büyük olan batmış tanelerinin, 18,7 ve 23,6 santimetre arasında olduğu söyleniyor.

Batmış taneleri, su damlalarının kasırga bulutlarının soğuk üst kısımlarında donması ile oluşan buz parçaları olarak tanımlanabilir. Bu buz taneleri, fırtına bulutlarının hava akımında yukarı ve aşağı hareket etmesi sonucunda daha pozitif su yakalayıp, yeni buz katmanları oluşturarak büyüyor. Bir zaman sonradan da hava akımı bundan böyle ağırlıklarını taşıyamaz oluyor ve bu buz taneleri yere düşüyor. Fakat böylesine büyük bir tanenin nasıl oluşup yeryüzüne düşmediği gizemini koruyordu.

Yeni araştırmada araştırmacılar, Arjantin'deki dev batmış tanesi hikayelerini, fotoğrafları, alan ziyaretlerini, meteorolojik verileri ve fırtınanın gözlemlenen radar işaretlerini bir araya getirdiler. Fırtınanın hava akımının yukarı yöndeki dönüş hızının çok yüksek olmasının, büyük dolu tanelerinin oluşmasına yol açtığına karşın işaretler bulmuş olsalar da, henüz bu temas tamamen çözülmüş yok. Diğer bir deyişle, şimdiye kadar sürekli kapsamlı bir araştırma bile, bu büyük batmış tanelerinin gizemin çözebilmiş değil. Araştırmacılar, 15 santimetreden büyük olan doluların "devasa" olarak tanımlanmaları gerektiğini öneriyorlar.

Şayet de araştırmada verilen bütün detaylardan daha kayda değer olan ise, bu heybetli batmış tanelerinin aslında ciddi hasara yol açabiliyor olmaları. Araştırma, Arjantin'de dağıtılmış adap tanıkları kadar anlatıldığı üzere, otomobiller, çatılar ve sanki zarar alan çeşitli mülkleri ayrıntılı bir şekilde belirtiyor. Ayrıca daha önce belgelenmiş olan çatıları kırarak içeri giren ve hatta bir binada birkaç katı geçmeyi başaran batmış taneleri de anlatılıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER