Doğaüstü lahza drone ile kaydedildi

İnsanlara doğanın epeyce şahane olduğunu hatırlatmaya lüzum yok.

Doğaüstü lahza drone ile kaydedildi

İnsanlara doğanın epeyce şahane olduğunu hatırlatmaya lüzum yok. Pembe manta vatozları, yunuslar, donmuş göl dalgaları vb. liste uzayıp gidiyor. Bu listeye hemen de yeşil deniz kaplumbağaları katılıyor.

Queensland Hükümeti kısa bir vakit önce, Raine Adası kıyılarında yuvalanmış binlerce yeşil deniz kaplumbağasının Queensland Çevre Twitter hesabında, insanların göreceği en müthiş manzaralardan biri olarak adlandırdığı görüntüleri çekti.

Araştırmacılar Şimdiye Kadar Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Nüfus Sayımını Yapıyordu

2019'un Aralık ayında araştırmacılar, Büyük Bariyer Resifi'nin dış kenarında bulunan,  takriben 32 hektarlık bir tümör mercanlı Raine Adası'nda yüzen yeşil kaplumbağaları drone ile görüntüledi.

Yakalanan görüntülerde, Raine Adası'ndaki kayalıklarında yuvalanan, ya yumurta bırakmak için kıyıya gelmeyi bekleyen ya da halihazırda karada bekleyen tahmini 64 bin yeşil deniz kaplumbağası bulunuyor.

Bu, Adanın Hayat Alanını Korumayı ve Restore Etmeyi Amaçlayan Raine Adası Kurtarma Projesinin Bir Parçasıdır

Yeşil deniz kaplumbağaları vakitsiz avcılık, firari avcılık , kaplumbağa dışlayıcı cihazları, kirlilik, balıkçı ağları gibi bir çok faktöre ast olarak tehdit altındaki bir türdür. böylece bilim insanları, türlerin hayatta kalmasına yardımcı olmak umuduyla nüfuslarını yakından takip ediyorlar.

Çevre ve Bilim Bölümü (DES)'de görevli Dr. Andrew Dunstan "Önceki nüfus araştırmaları, kumsalda yuva yaparken yeşil kaplumbağaların kabuğunun aşağısında beyaz bir şerit boyama ile yapılıyordu. Boya toksik değildir ve birkaç gün içinde yıkanır." dedi.

Drone Görüntüleri, Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Bütün Sayısını Belirleme Umuduyla Toplandı

Araştırmacılar Videoya Dayanarak, Raine Adası Bölgesinde Takriben 64.000 Yeşil Deniz Kaplumbağası Olduğunu Varsayım Ediyor

Dr. Andrew Dunstan sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Ufak bir tekneden sonradan boyalı ve boyanmamış kaplumbağaları saydık, oysa gözler boyasız bir kaplumbağadan daha  çok parlak beyaz buruşuk bir kaplumbağaya çevriliyor ve bu da önyargılı sayımlara niçin oluyor. Sert havalarda ufak bir tekneden binlerce boyalı ve boyanmamış kaplumbağayı dürüst saymaya hedeflemek zordu. Kaplumbağalar için bir drone uygulamak daha kolay, daha tehlikesiz, çok daha doğru verilerle kalıcı olabilir."

Drone görüntüleri bir laboratuvarda kare kare tahlil edildi ve bu şekilde asgari gözlemci hatası olduğundan belirlenmiş olundu. Araştırmacılar, adada yuva yapmayı bekleyen takriben 64.000 yeşil deniz kaplumbağası olduğunu videolara göre tahmin ettiler.

Raine Adası, Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Yumurtalarını Vazgeçmek için Geldikleri Anahtar Yuvalama Yerlerinden Biri

Geliştirilmiş doğruluğun yanı sıra, drone ile sayım artık fazla daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor, bu da sahada çok değerli süre tasarrufu sağlıyor ve süreçteki doğa üzerindeki potansiyel etkileri en üye indiriliyor.

Raine Adası'ndaki yuvalama alanları, dünyanın en büyük yeşil kaplumbağa toplaması olarak kabul edilir ve böylece drone görüntüleri de bu harika görüntüye güzel bir manzara getiriyor.

İşte Aralık 2019'da Yakalanan Deniz Kaplumbağalarının Müthiş Görüntüsünün Videosu

This is some of the most spectacular vision you will ever see - our new eye in the sky has captured 64,000 turtles off the coast of Raine Island, north-west of Cairns.

More: https://t.co/76WPkfoRSG pic.twitter.com/HC7tZjVbZV

— Queensland Environment (@QldEnvironment) June 9, 2020
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER