Domain Sorgularken dikkat!

Bir domain satın almak, çevrimiçi işinize yatırım yapmanın ilk adımıdır.

Domain Sorgularken dikkat!

Bir domain satın almak, çevrimiçi işinize yatırım yapmanın ilk adımıdır. Bu yüzden ilk adımınızın doğru olması için domain satın almadan önce vereceğiniz karardan emin olmanız gerekir.

Neden mi?

Çünkü domain, potansiyel müşterilerinizle ilk temas noktanızdır ve ilk izlenim her zaman önemlidir. İnsanlar domain'iniz sayesinde sizin kim olduğunuzu ve ne iş yaptığınızı anlar. Bu nedenle domain seçmeden önce zaman ve çaba harcamanız gerekir.

 Tüm bunları hesaba kattığınızda; kısa, basit, benzersiz, alakalı, anahtar kelime açısından zengin ve tamamen mükemmel olan bir domaini nasıl seçersiniz?

 Seçiminizi yapmadan önce domain sorgularken cevap vermeniz gereken bazı sorular vardır.

 İşte bu sorulardan bazıları:

 1. Neden Domaine İhtiyacım Var?

 Her web sitesinde IP adresi olarak bilinen benzersiz bir sayı dizisi vardır ve bu sayı dizilerinin hatırlanması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, IP adreslerini kullanmak yerine, internetteki web sitelerini tanımlamak için domain'ler yani alan adları geliştirilmiştir.

Bir örnekle anlatmak gerekirse, IP adresi 104.25.6.108 şeklinde görünebilir ve bu hatırlanması oldukça zor bir sayı dizisidir. Herhangi bir harf ve sayı kombinasyonundan oluşan domain'ler ise web sitesine erişimi çok daha kolay hale getirir.

Örneğin, spor çanta satışı için web sitenizin alan adı www.sporcanta.store olabilir.

www.sporcanta.store, kullanıcıya web sitesinin spor çantalar hakkında olduğunu söyler.

İyi bir alan adı çevrimiçi kimliğinize önemli bir değer katar. Alan adınız ne kadar kısa ve basitse, hedef kitlenizin aklında o kadar kalıcı olursunuz. Fakat uzun, yapılan işle alakasız ve semboller içeren bir alan adı seçerseniz, o zaman muhtemelen spam olarak algılanırsınız. İşte tam da bu sebeplerden dolayı domain'in amacını anlamanız ve kendinize aşağıdaki soruyu sormanız gerekir.

Bir işletme web sitesi için mi, bir blog için mi yoksa yoksa yönlendirme için mi bir domain'e ihtiyacım var?

Eğer domain işletmeniz içinse, sahip olabileceğinizin en iyi domaini aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bir alan adı yönlendirmesiyse, kullanıcıya nereye yönlendireceğinizi göstermeniz gerekir. Alan adınızın amacı, web sitenizle doğrudan örtüşmelidir.

 2. Nasıl Bir Domain Seçmeliyim?

Domain sorgularken yazılması ve hatırlanması kolay alan adlarını tercih edin ve yanlış yazılmış kelimeleri kullanmaktan kaçının.

Alan adınızı olabildiğince kısa tutun. 18 karakterden fazla herhangi bir domain satın almayın.

Domain'ninizde tire ve rakam kullanmaktan kaçının. Bunlar müşterilerinizin sizi hatırlaması için ekstra özen göstermesi gereken karakterlerdir. Bir kullanıcı alan adınıza ulaşmaya çalışırken kısa çizgi eklemeyi unutabilir veya "6" ile "altı" kelimesi arasında kafa karışıklığı yaşayabilir.

3. Domain'imi Ne Kadar Süre Kullanacağım?

Domain sorgularken kendinize bu alan adının kısa vadeli olup olmadığını sorun. Dönemsel bir proje için bir domain sorguluyorsanız, kısa ve açıklayıcı bir alan adı tercih edin. Fakat sorguladığınız alan adı işletmeniz için ise ve yıllarca kullanılacaksa, yüksek değerli bir domain'e yatırım yapmak yararınıza olacaktır.

 4. Seçtiğim Domain İşimi Büyütmeme Yardımcı Olur Mu?

'www.cikolatalipasta.com' domain'nini satın alırsanız, sitenize gelenlere sadece çikolatalı pasta sattığınızı, kek ve kurabiye gibi sektörün diğer dikey alanlarına girmek istemediğinizi söylemiş olursunuz. Tek yapmak istediğinizin çikolatalı pasta olduğundan eminseniz, 'www.cikolatalipasta.com' sizin için mükemmel bir domain'dir.

 Ancak, zaman içinde işiniz büyüdükçe hizmetlerinizi genişletmek isteyeceğinizi düşünüyorsanız, "www.cikalatalitatlar.com" gibi bir domain seçmeyi düşünebilirsiniz. Bu şekilde kek, hamur işi, kurabiye, pasta ve çok daha fazla çikolatalı tadı yapabilir ve satabilirsiniz.

Tüm bu sebeplerden ötürü domain sorgularken web sitenizin geleceği için keskin bir vizyona sahip olmanız çok önemlidir. İşletmenizin hedefini belirledikten ve bunun için bir yol haritası planladıktan sonra, alan adı seçiminizi yapmanız gerekir.

 5. Seçtiğim Domain SEO Sıralamamı Etkiler Mi?

 SEO, çoğu şirket için en göz korkutucu konulardan biridir. Bir işletmenin çevrimiçi bir platformda başarılı olması için aramalarda doğru anahtar kelimeleri iyi sıralaması gerekir.

Anahtar kelime açısından zengin, kısa, basit ve hatırlanması kolay bir domain seçmek, sadece iyi bir marka algısı oluşturmakla kalmanızı sağlamaz, aynı zamanda etkili bir SEO taktiğidir.

Google, domain'in bir web sitesinin SEO sıralaması üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığını açıklasa da, Google'nin algoritmasının karmaşık olduğunu ve bir web sitesinin arama sıralamasını belirlemek için birden çok faktörü taradığını unutmamanız gerekir.

Domain'ler söz konusu olduğunda, iki farklı domain arama motoru tarafından eşit olarak ele alınsa da, alan adlarını farklı şekilde ele alan kullanıcılardır ve seçimleri bir web sitesinin sıralamasını etkiler. Kullanıcılar, nasıl göründüğüne bakarak hangi domain'in daha güvenilir olduğunu belirler.

Arama sıralamalarına değer katan birkaç faktör aşağıdaki gibidir:

Tanınmış web sitelerinden güvenilir geri bağlantılar (backlink).  Kaliteli ve alakalı içerik.  Web sitenizi alan adınızdaki kelimelere bağlamak. Bunun SEO sıralamanızda olumlu bir etkisi olacaktır. Örneğin, web sitenizin adı www.sporcanta.store ise ve "Spor Çanta Mağazası"na bağlıysa, Google sıralamanıza inanılmaz bir değer katacaktır. Burası, anahtar kelime açısından zengin bir domain'e sahip olmanın yardımcı olduğu yerlerden biridir. 

SEO sıralaması söz konusu olduğunda, kullanıcılar web sitesinin içeriğinden ve genel işlevselliğinden memnunsa, herhangi bir domain de iyi bir sıralama elde etmenizi sağlayacaktır.

 6. Domain'nimi Farklı Pazarlarda Da Kullanabilir Miyim?

Domain'ninizin ticari marka veya telif hakkıyla korunmadığından emin olmak için ev ödevinizi yaptığınızdan ve küresel veritabanlarını kontrol ettiğinizden emin olun. Gelecekte işinizi diğer ülkelere genişletmeyi planlıyorsanız, bu kontrol size yardımcı olacaktır.

Yukarıdaki bilgiler ışığında, bilinçli bir domain seçimi yapmak için kendinize gerekli tüm soruları sorduysanız, markanız için mükemmel domain'i satın alabilirsiniz.

ADVERTORIAL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER