Elektrik Cebinizi Çarpabilir! 'Tüketiciyi Borçlu Duruma Düşürüp 30 Lira Açma Bedeli Alıyorlar'

Elektrik Cebinizi Çarpabilir! 'Tüketiciyi Borçlu Duruma Düşürüp 30 Lira Açma Bedeli Alıyorlar'

Elektrik Cebinizi Çarpabilir! 'Tüketiciyi Borçlu Duruma Düşürüp 30 Lira Açma Bedeli Alıyorlar'

Elektriğe geçtiğimiz yıldan bu yana yapılan zamlar tüketicinin cebini hayli yordu. Vatandaşlar şimdi de başka bir problem ile karşı karşıya. Dağıtım şirketlerinin bazı bölgelerde yeni uygulamaya koyduğu sistem, otomatik ödeme talimatınızı geçersiz kılıyor ve bu da 30 liralık açma bedeli olarak faturanıza yansıyor. Nasıl mı? Detaylara birlikte bakalım. 

Elektrik dağıtım şirketlerinin faturaları müşteri numarası yerine hesap numarası üzerinden düzenleyerek tüketiciyi borçlu duruma düşürdüğü belirtildi.

s-00f9496208479e63938758e05148d6d732797f

Otomatik ödeme talimatının işleyişini de aksatan değişiklik kullanıcıya 30 liralık açma bedeli olarak geri dönüyor.

s-dfdb8aeca4393ea6afc10d133aa8d5af3e4f74

İddianın sahibi ise Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal.

s-4abb4dbf22d59fc58e28fb1fe3f90d7c8843c1Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, Koçal, bazı elektrik dağıtım şirketlerinin enerji tüketimi için düzenlediği faturalarda abone numarası olarak müşteri numarasını kullanırken, bazı bölgelerde yeni uygulama başlatarak hesap numarası üzerinden fatura düzenlemeye başladıklarını ve bunun da müşterilerin mağduriyetine neden olduğunu söyledi.Birçok müşterinin bankalara otomatik ödemeler için müşteri numarası üzerinden düzenlenen faturalarda yazılı numarayı bildirdiğini yeni faturalarda ise numara değiştiği yüzünden otomatik ödemenin gerçekleşmediğini söyleyen Koçal, tüketicinin içine düşürüldüğü durumu şöyle açıkladı:

'Fatura ödenmediğinden dolayı abonenin elektriği kesiliyor...'

s-2ab51647eaa37ba97543c5fd23d5a82094c043“Dağıtım şirketi tarafından aboneye borcu olduğu mesajı gittiğinde tüketici önceki abone numarasından sorguladığında, “Girdiğiniz bilgilere ait ödenmemiş fatura bulunmamaktadır Lütfen kontrol ederek tekrar deneyiniz” yazısı ekrana geldiği için tüketici bir yanlış olduğunu düşünürken, fatura ödenmediğinden dolayı abonenin elektriği kesiliyor. Tüketiciye 30,00 TL açma kapama bedeli yansıyor.”Elektrik dağıtım şirketinin numara değişikliğini değişiklik yapmadan önce tüketiciye bilgilendirmesi gerektiğini söyleyen Aziz Koçal, “Değişiklik faturada var demek, topu taca atmaktır. Bu yöntem ile dağıtım şirketinin yine haksız kazanç peşinde olduğunu görüyoruz. Bu uygulama ile karşılaşan tüketiciler, faturaya yansıyan açma kapama ücreti ve gecikme bedeli tutarları için kuruma itirazda bulunsunlar. İtirazları ret edilir ise Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebilirler” dedi.

Koçal ayrıca eski abonelerden ek 'güvence bedeli' talep edildiğini de dile getirip 'kanunsuzluk' vurgusunda bulundu.

s-c8bd792f357b922ee995a50bbe0e0fb7585305“Ek güvence bedelleri ile ilgili tüketicilere gelen talep yazılarına ya da faturalarına yansıyan tutarlara kuruma itiraz bulunulmalı, ret edildiğinde yine Tüketici Hakem Heyetine gidilmeli. Öncelikle ifade etmek gerekir ki tüketicinin en temel hakkı olan insanın insan olmaktan doğan ve hayatını devam ettirebilmesi için gereken asgari ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirten “Tüketicinin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması Hakkı” evrensel bir hak olup, bu hak, gelişen ve değişen dünya şartları içerisinde ısınma, aydınlanma gibi ihtiyaçlar da içerisinde yer almaktadır. Yukarıdaki iki uygulamada da görüldüğü gibi elektrik dağıtım şirketlerinin eli yine tüketicinin cebinde, tüketiciyi yolunacak kaz görmeye devam ediyorlar. Bu tür haksız kazançlara dur denmeli. Ülkemizin de taraf olduğu, Evrensel Tüketici Hakları ve Anayasamızın 172. maddesi hükümleri kapsamında tüketici korunmalı. Devlet güçlü olan elektrik dağıtım şirketleri karşısında güçsüz olan tüketiciyi korumalıdır. Hükümet bu tür uygulamalarda gerekli yaptırımları içeren düzenlemeleri süratle gündeme almalıdır.”
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2019, 20:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER