Hindistan ile Pakistan Arasındaki 'Keşmir Gerilimi' Tırmanıyor

Hindistan ile Pakistan Arasındaki 'Keşmir Gerilimi' Tırmanıyor

Hindistan ile Pakistan Arasındaki 'Keşmir Gerilimi' Tırmanıyor

Pakistan ile Hindistan arasında iki haftadır süren gerginlik, zirveye çıktı. Pakistan ordusu, hava sahalarına giren iki  Hint savaş uçağının vurulduğunu açıkladı. Hindistan medyası ise Hint ordusunun bir Pakistan savaş uçağını düşürdüğünü aktardı. Komşu iki ülke arasındaki tansiyon, Hint savaş uçaklarının salı günü Pakistan'ı vurmasının ardından tırmanmıştı. 

Hindistan Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağının, Cammu Keşmir'in Budgam bölgesinde düştüğü bildirildi.

Hindistan Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağının, Cammu Keşmir'in Budgam bölgesinde düştüğü bildirildi.Hindistan Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağının, Cammu Keşmir'in Budgam bölgesinde düştüğü bildirildi. PTI haber ajansı, Garend Kalaan Köyü yakınlarında, yerel saatle 10.00 civarında açık bir araziye düşen uçağın ikiye ayrıldığını ve alev aldığını belirtti.

İki pilotunun yanı sıra bir de sivilin öldüğü aktarılıyor.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter'dan açıklama yaptı

Sözcü Asıf Gafur, Pakistan uçaklarının iki  Hint uçağını vurduğunu, uçaklardan birinin Pakistan kontrolündeki bölgeye, diğerinin ise Hindistan kontrolündeki bölgeye düştüğünü duyurdu. Ayrıca Gafur, Pakistan tarafına düşen uçağın bir pilotunun Pakistan ordusu tarafından tutuklandığını belirtti.

Pakistan basını, yakalanan Hint pilotun görüntülerini paylaştı.

s-1cd09d469832c235af2d8682c5b4dfb0edd868 ISPR

Pakistan Dışişleri: "Gerilimin tırmanmasını istemiyoruz, ama böylesi bir duruma da hazırız"

s-13cf2ad78e38777892454d134a1b6c6e02e2caPakistan Dışişleri Sözcüsü Muhammed Faysal da resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Pakistan Hava Kuvvetleri'nin Keşmir Kontrol Hattına harekatın amacının savunma olduğunu vurguladı ve ekledi:"Tüm amacımız kendimizi savunma konusundaki kararlılık ve kabiliyetimizi ortaya koymaktır. Gerilimin tırmanmasını istemiyoruz, ama böylesi bir duruma da hazırız."

Hindistan medyası: "Pakistan uçağı da vuruldu"

s-d6cdf4b09f7c2a9d658b03ebe1c493c429c487Öte yandan, Hindistan basınında yer alan haberlerde, Hindistan hava sahasını ihlal eden Pakistan Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağının, Cammu Keşmir'in Novşera bölgesinde, Hindistan'ın açtığı misilleme ateşinde düşürüldüğü öne sürüldü.

Havada tırmanan gerilim üzerine çok sayıda havalimanının ulusal ve uluslararası uçuşlara kapatıldı.

s-c5205f94fc6a6216919add07b9b3fb6cc0f540 Pakistan'da Lahore, Multan, Faysalabad, Sialkot and İslamabad'daki havalimanları sivil ve ticari uçuşlara kapatıldı. Hindistan tarafında ise Srinagar, Cammu, Leh, Çandigar ve Amritsar'daki havalimanlarında uçuşlar durduruldu.Bölge basınında yer alan haberlerde, Pakistan ve Hindistan hava sahasını kullanacak sivil uçakların da ya çıkış havalimanlarına döndüğü ya da alternatif rota arayışında olduğu belirtildi.

İki komşu ülke arasında gerilim nasıl yükseldi?

s-97fa689d7d7fa7d2912215b23c8d52e5004ccb AFP 14 Şubat Perşembe günü Keşmir'in Hindistan kontrolündeki bölümünde bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenlendi. Saldırılarda en az 40 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı Keşmir'in Pakistan'a bağlanması için mücadele verdiğini söyleyen cihatçı örgüt Ceyş-i Muhammed üstlendi.Hindistan hükümeti,  Pakistan'ı da örgütü engellememekle suçladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "Terörist gruplara ve onların efendilerine sesleniyorum. Büyük bir hata yaptılar. Çok ağır bir bedel ödeyecekler" dedi.Dün Hindistan Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları, Pakistan hava sahasına girerek Balakot bölgesinde hava operasyonu düzenledi. Hindistan, söz konusu hava operasyonunda terörist eğitim kampını bombaladığını, bu kampın, Keşmir'de 40 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı üstlenen Ceyş-i Muhammed örgütü'ne ait olduğunu vurguladı. Hindistan, operasyonlarda çok sayıda Ceyş-i Muhammed militanının öldürüldüğünü söyledi ancak Pakistan can kaybı yaşanmadığını iddia etti.Açıklamada Hindistan'ın düşmanca yaklaşımına yanıt verileceği vurgulandı. Ve bugün Hindistan ve Pakistan'a ait savaş uçakları önce Keşmir'in Hindistan kontrolündeki bölgesinde, ardından da Pakistan kontrolündeki tarafında karşı karşıya geldi. Pakistan iki Hint savaş uçağının düşürüldüğünü ve bir pilotun yakalandığını açıkladı. Hindistan ise bir uçağın düştüğünü teyit etti ancak olayın Pakistan uçakları ile girilen çatışma sonucu yaşandığı iddialarına açıklık getirmedi.
Anadolu Ajansı ve BBC Türkçe

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2019, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER