İlk 'uzaylı' aracı mı?

İlk "uzaylı" aracı mı?

İlk 'uzaylı' aracı mı?

Görünene göre uzaylılarla tanışmak ve liderliklerini kabul etmek için hazırlanmamızda fayda olabilir. Tabi ki bu yorum, gizemli "Oumuamua" nesnesinin bir uzaylı uzay aracı – en azından bir uzaylı teknolojisi – olabileceğine yönelik dengeli bir yaklaşım gösteren iki Hardvard bilim adamının makalesinden büyük bir sıçrama olma niteliğinde.

Ücretsiz hosting: Bir aylık ücretsiz hosting fırsatını yakalayın!

Oumuamua nesnesi, 2017 yılında güneş sistemimize giren, bilinen ilk yıldızlararası nesne olarak tanınmıştı. Araştırmacılar en başta bu cismin bir kuyruklu yıldız olduğuna inanırken, daha sonra bir asteroid olarak sınıflandırılmıştı ancak yapılan daha detaylı incelemeler, bu nesnenin hızını değiştirmesinden dolayı daha çok kuyruklu yıldız gibi davrandığını bulmuştu. Araştırmacılar, nesnenin sadece alışıldığın üstünde hızlarla ilerlemediğini, aynı zamanda da "uzun ve uzatılmış" bir görüntüye sahip olduğunu ve "boyut oranının şu ana kadar güneş sisteminde gözlemlenen herhangi bir kuyruklu yıldız veya asteroitten daha büyük" olduğunu belirtmekteydiler.

Bu nesne keşfedildiği andan itibaren dünya genelinde astronomik ilginin odağı oldu. Pek çok farklı tesisten araştırmacılar bu nesnenin parlaklığını, yörüngesini ve rengini takip etmekteydiler ve NASA'nın da belirttiği üzere şu anda var olan ana teori, bu cismin Lyra takımyıldızında yer alan Vega yıldızından geldiği yönünde. Ancak cismin normalin üzerindeki hızı göz önünde bulundurulduğunda bile bu yolculuk milyonlarca yıl sürüyor ve Vega artık aynı konumda yer almıyor.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda Harvard'tan AVi Loeb ve Shmuel Bialy'nin 12 Kasım tarihli Astrophysical Journal Letters'da yayımlamayı planladıkları yazıda Oumuamua'nın gerçekten bir uzaylı uzay aracı olabileceği, veya araştırmacıların söyledikleri şekilde "uzaylı bir uygarlık tarafından bilinçli bir şekilde Dünya çevresine gönderilmiş tamamen çalışan bir sonda" olabileceği belirtiliyor.

Tabi ki araştırmacıların tek teorisi bu değil. Eğer Oumuamua gerçekten uzaylı kaynaklıysa, "gelişmiş teknolojik bir donanımdan ayrılan bir artık" veya diğer uygarlıkların gezegenler arası kargo taşımak için kullandıkları bir şey olabileceği de söyleniyor. Araştırmacıların bu teorileri sadece nesnenin alışılanın dışındaki yapısından değil, Güneş Sistemimizin yıldızından geçerken hızlanma şeklinden de kaynaklanıyor. Araştırmacılar, bu nesnenin "yapay kaynaklı bir ışık yelkeni" – ışık ile temas ettiğinde hızlanan nesneler – olabileceğini söylüyor ve bu nesneler gezegenler-arası kargo taşımak için idealler ve gelişmiş bir uygarlık bunları daha kolay bir şekilde üretebilir. Bir diğer kullanımları da, uzayın uzak noktalarını – bizim gezegenimiz gibi – keşfetmek olabilir.

Bununla beraber araştırmacılar, Güneş sisteminde herhangi bir anda "binlerce Oumuamua benzeri yıldızlararası cismin hapsolmuş olmasını beklediklerini" de belirtiyorlar ve bu yüzden de bu cisim gizemli olsa da tamamen yalnız olması beklenmiyor.

Tabi ki Oumuamua'nın uzaylı bir uygarlığa ait olması pek çok şeye bakışımızı değiştirecektir ancak henüz detaylı incelemeler için teleskoplarımızın menzilinde değil ve aradığımız bu kanıtları bulmamız mümkün olmayabilir. Neyse ki uzaylı dostlarımız ile tanışmamız için sadece birkaç milyon yıl daha beklememiz gerekebilir...

Önceki HaberFacebook yeni uygulamasıyla dünyayı sarsacak!  
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2018, 17:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER