İrem Yaman'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı: 'Dünya Yüzünde Gördüğümüz Her Şey Kadının Eseridir'

İrem Yaman'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı: 'Dünya Yüzünde Gördüğümüz Her Şey Kadının Eseridir'

İrem Yaman'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı: 'Dünya Yüzünde Gördüğümüz Her Şey Kadının Eseridir'

Türk kick boksçu ve taekwondocu ve dünya şaöpiyonu İrem Yaman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için sosyal medyadan bir video yayınladı. Kariyerinde birçok başarıya imza atan genç sporcumuz yayınladığı videoda da geçmişten günümüze tarihe adını altın harflerle yazdırmış Türk kadınlarını andı.

'Geçmişten günümüze mücadele eden, çift süren, tarlayı eken, sırtında kağnı ve çocuğuyla kar kış demeden cepheye malzeme taşıyan o fedakar yüce kadınlar ve ilkleri başaran Nesrin Olgun, Refet Angın, Afife Jale, Sabiha Gökçen, Lale Orta ve ismini sayamadığın nice isimsiz kahramanlar... Hala başarmak için mücadele eden ve tüm zorluklara göğüs geren emekçi kadınların, Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun'

'Geçmişten günümüze mücadele eden, çift süren, tarlayı eken, sırtında kağnı ve çocuğuyla kar kış demeden cepheye malzeme taşıyan o fedakar yüce kadınlar ve ilkleri başaran Nesrin Olgun, Refet Angın, Afife Jale, Sabiha Gökçen, Lale Orta ve ismini sayamadığın nice isimsiz kahramanlar... Hala başarmak için mücadele eden ve tüm zorluklara göğüs geren emekçi kadınların, Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun''Geçmişten günümüze mücadele eden, çift süren, tarlayı eken, sırtında kağnı ve çocuğuyla kar kış demeden cepheye malzeme taşıyan o fedakar yüce kadınlar ve ilkleri başaran Nesrin Olgun, Refet Angın, Afife Jale, Sabiha Gökçen, Lale Orta ve ismini sayamadığın nice isimsiz kahramanlar... Hala başarmak için mücadele eden ve tüm zorluklara göğüs geren emekçi kadınların, Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun'

Peki, İrem Yaman'ın videosunda bahsettiği kişiler kimler?

s-2b858b6df68f1ca85ab4c627731a8d507de602Nesrin OlgunYüzücü, beden eğitimi öğretmeni. Manş Denizini yüzerek geçen ilk Türk kadını. 7 yaşında yüzmeye başladı ve çeşitli dereceler aldı. Masa tenisiyle de uğraştı ve Türkiye dereceleri aldı.

Refet Angın

s-8f07de44b543830f7a2cb2811f05fae3491f9cTürkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden.Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilk okul yıllarında Atatürk'ün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk?" sözüne, "Öğretmen" diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk'e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte" dediğinde, Atatürk onun Gelibolu'daki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. 'Matematik' cevabını alınca "Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir" sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir.

Afife Jale

s-1be47b70c2db20c082cee50594da661776d635Afife Jale, Türk tiyatrosunda sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncudur. 3 Nisan 1919 tarihinde, Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda, Emel rolü ile ilk kez sahneye çıktı. Asıl ismi Afife olan sanatçı, bu oyunda 'Jale' takma ismini kullanmış ve daha sonraları Afife Jale adıyla anılmaya başlanmıştır.

Sabiha Gökçen

s-e64e54714fc976ac37525de54252af9e31d5e2Sabiha Gökçen, Türk pilot. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından birisidir ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevî evladından birisi.

Lale Orta

s-d7a90971deaceb206d41cea62adb3dfa64dff9Lale Orta, Türk futbol oyuncusu, antrenör ve teknik direktördür. Ayrıca Türkiye'de futbol üzerine doktora yapan tek kadındır. Avrupa'nın ilk FIFA kokartlı kadın hakemidir. "Dünyada ve Türkiye'de futbol organizasyonları üzerine analitik bir yaklaşım" teziyle, ilk kadın futbol doktoru oldu.
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2019, 13:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER