'Işın izleme' nedir?

"Işın izleme" nedir?

'Işın izleme' nedir?

Uzun yıllardır sadece bir hayal olan gerçek zamanlı ışın izleme (ray tracing), Nvidia'nın yeni RTX 20- serisi kartlarıyla gerçeğe dönüyor. Peki ışın izleme ne demek ve kopardığı bu gürültünün bir karşılığı var mı?

Işın izleme, ışık ve gölge efetlerini işlemeye yönelik daha iyi bir yol. Bu teknikte grafik motoru, sahnedeki ışık ışınlarının nesneden nesneye nasıl sektiğini izler ve nasıl hareket edeceğini hesaplar. Işın izlemeyle oluşturulan gölgeler, yansımalar ve ışık kırılmaları, çok daha gerçekçi görünür. Bu elbette yeni bir yöntem değil ve filmlerde sıkça kullanılıyor. Ancak çok yüksek işlem gücü gerektirmesi, onu kişisel bilgisayarlarımızda çalıştırmayı engelliyordu. Nvidia'nın RTX platformu sayesinde teknoloji, tüketici düzeyindeki donanımlara ulaşmış oldu.

Nvidia'nın stormtrooper'ların yer aldığı "Yansımalar" demosunu izlemiş olabilirsiniz. Işın izlemenin farkını göstermeyi amaçlayan bu video, müthiş görünüyordu. Ancak bu demonun 60.000 dolarlık "kişisel süperbilgisayar" Nvidia DFX Station'da işlendiğini söyleyelim. Yani beklentilerinizi yüksek tutmamanızda fayda var. Evde oynayacağınız oyunlar, yakın gelecekte böyle görünmeyecekler.

Reflections Real-Time Ray Tracing Demo | Project Spotlight | Unreal EngineReflections Real-Time Ray Tracing Demo | Project Spotlight | Unreal EnginePeek into the future of real-time computer graphics with “Reflections,” the first demonstration of real-time raytracing in Unreal Engine 4 using Microsoft’s new DXR framework and NVIDIA RTX technology for Volta GPUs. The Reflections demo illustrates the next-gen experimental lighting and rendering techniques in Unreal Engine, developed in collaboration with NVIDIA and ILMxLAB. Learn more and download Unreal at

Üstelik bu demonun ışın izlemeyi öne çıkarmaya yönelik birçok özelliğe sahip olduğunu belirtmeliyiz. Birçok basit yüzey ve kıyafetten oluşan demo harika görünüyor ancak bir orman veya şehirdeki bir sokağın detaylarını bu düzeyde işlemek için çok daha yüksek dokuların kullanılması gerekecektir.

GeForce RTX-20 Serisi Kartlardan Ne Beklemeli?

Stormtrooper demosunu bir yana bırakırsak Nvidia, gerçek zamanlı ışın izlemenin tüketici GPU'larında nasıl görüneceğini de gösterdi. Bu demolar, bugün RTX 20- serisi kartlardan birini aldığınızda nasıl bir grafik elde edeceğinizi size gösteriyor.

Aşağıdaki Shadow of the Tomb Raider demosunda gerçek zamanlı ışın izleme ile elde edeceklerinizi yakından görebilirsiniz. Videodaki ışıklara ve gölgelere dikkat edin. Örneğin 50. saniyede fişeği sallayan çocuğa, ışıklara ve gölgelerine bakın. Işın izleme sayesinde çok daha gerçekçi ışık ve gölge efektleri elde edeceksiniz. Stormtrooper demosunda olduğu gibi bir detay olmasa da, iyi bir geliştirme.

Shadow of the Tomb Raider: Exclusive Ray Tracing VideoShadow of the Tomb Raider: Exclusive Ray Tracing VideoEnjoy unparalleled realism with real-time ray tracing in Shadow of the Tomb Raider powered by GeForce RTX. Subscribe to GeForce! GeForce Twitter: GeForce Facebook: GeForce Instagram:

Işın İzlemeyi Hangi Oyunlar Destekleyecek?

Nvidia, şu oyunların Nvidia RTX'i destekleyeceğini söyledi. Gelecekte bu listeye elbette yeni oyunlar eklenecektir.

Assetto Corsa Competizione Atomic Heart Battlefield V Control Enlisted Justice JX3 MechWarrior 5: Mercenaries Metro Exodus ProjectDH Shadow of the Tomb Raider

Metro Exodus: Official GeForce RTX VideoExplore the post-apocalyptic world of Russia with revolutionary real-time ray tracing powered by GeForce RTX. Subscribe to GeForce! GeForce Twitter: GeForce Facebook: GeForce Instagram: Önceki HaberDikkat: Mesaj Göründüğü Gibi Olmayabilir  
Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2018, 01:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER