İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler: Yeni Seçilen Belediye Başkanları Mazbatasını Ne Zaman Alacak? Göreve Ne Zaman Başlayacak?

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler: Yeni Seçilen Belediye Başkanları Mazbatasını Ne Zaman Alacak? Göreve Ne Zaman Başlayacak?

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler: Yeni Seçilen Belediye Başkanları Mazbatasını Ne Zaman Alacak? Göreve Ne Zaman Başlayacak?

31 Mart yerel seçimleri bitti, sonuçlar YSK tarafından resmi olarak henüz açıklanmadı ancak gayriresmi olarak seçilen belediye başkanları göreve başlayacaklar. 

Yeni dönem için seçilen büyükşehir ve il belediye başkanları göreve başlamadan önce mazbatalarını alacaklar. Peki süreç nasıl işliyor? Yeni dönem için seçilen belediye başkanı mazbatasını ne zaman alır ve göreve başlar gelin hep birlikte öğrenelim.

Başlamadan önce: Mazbata nedir?

s-02710841f28f1eec9d4a5ddfa6a5bc90920a72Arapça kökenli bir kelime olan mazbata Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre "tutanak" anlamına gelmektedir. Mevcut siyasi sistem içinde ise adayın kazanmasının netleşmesinin ardından resmi olarak açıklamayı yapan kurumdan alacağı göreve başlama belgesi diyebiliriz. Bu durumda belediye seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu ve il müdürlükleri mazbata verme konusunda yetkilidirler.Geçtiğimiz 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde kazanan pek çok aday 2-3 Nisan 2014 tarihinde görevlerine başlamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni belediye başkanı mazbatasını ne zaman alacak?

s-988daa527173fe3e0b0b87036d793d80bf8bc5Bugün öğlene doğru YSK başkanı Sadi Güven'in yaptığı açıklamalara göre resmi olarak Ekrem İmamoğlu yaklaşık 28 bin oy farkla yarışı önde bitiriyor. Güven aynı zamanda üç günlük bir itiraz süresi olacağını da söyledi. Başa baş geçen İstanbul'daki yarış sonucunda YSK'nın son resmi açıklamasına göre İmamoğlu başkanlığı kazanıyor. AKP sonuçlara itiraz edeceğini belirtti ve bir inceleme süreci olacak.Resmi sonuçların YSK tarafından açıklanmasının ardından, yeni başkan bir devir teslim töreni ile mazbatasını aldıktan sonra görevine başlayabilir. Ancak itiraz süreleri göz önüne alındığında İstanbul için hemen bir sonuç açıklanması mümkün görünmüyor. YSK Başkanı Güven: 'Şu An İtibariyle Ekrem İmamoğlu 27 Bin 889 Oy Farkla Önde' - Binali Yıldırım: 'Biz Tebrik Etmesini Biliriz, Ancak Sürecin Devam Ettiğini Söylemekte Fayda Var' -

Gelelim Ankara'ya. Yine AA'nın gayriresmi sonuçlara göre %50'den fazla oy alan Mansur Yavaş seçimi önde bitirmiş görünüyor.

s-d2c5d2401713ea2ce054e0a66f322ab60128ffAKP 25 ilçedeki bütün sandıklara itiraz edeceklerini ve çeşitli hataların olduğunu belirttiler. İtiraz süresi bittikten sonra ve YSK'nın resmi açıklamasının ardından seçilen yeni başkan da mazbatasını alarak görevine hemen başlayabilir.

Peki İzmir'de son durum ne?

s-ae2e764b7b40730562241cac30c5673664d273YSK'dan henüz resmi açıklama gelmedi. Ancak gayriresmi sonuçlara göre CHP adayı Tunç Soyer İzmir'in yeni büyükşehir belediye başkanı oldu. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından görevine başlayabilir.

Yeni seçilen veya daha önceden seçilmiş, görevlerine bir dönem daha devam edecek olan adayların büyük çoğunluğunun bu hafta içerisinde mazbatalarını alması bekleniyor.

s-3e538b2677e78d0900f270540cdff6ec2d514dEl değiştiren iller (Şırnak, Bingöl, Ağrı, Tunceli, Amasya, Kastamonu ve diğerleri) dışında, aynı partiyi seçen illerde (Kayseri, Rize, Erzurum, Samsun, Aydın, İzmir ve diğerleri) de devir teslim törenleri ile yeni başkanlar görevlerine başlayacaklar. 31 Mart Yerel Seçim Sonuçları Belli Oldu: Hangi İller Aynen Yola Devam Dedi, Hangi İller El Değiştirdi? - Mansur Yavaş'ın Ankara'yı Kazanmasından Sonra Sevinçten Deliye Dönen İnsanların Sosyal Medya Paylaşımları - Herkes Sandık Başında! Oy Vermeye Giderek Vatandaşlık Görevini Yerine Getiren Ünlülerden Birbirinden Renkli Görüntüler - Seçim Sonuçlarının Vazgeçilmez İkilisi Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya'yı Mizahına Alet Ederek Kahkaha Attıranlar -

1 Nisan, 16:36Kazanan bütün adayları tebrik ediyor ve yeni görevlerinde başarılar diliyoruz!

Şehir, ilçe, belde, mahalle, köy ayırmaksızın seçimlere katılan bütün adayları da tebrik ediyoruz!
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2019, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER