İşte Dünyanın ilk "viral videosu

2000 senesinde internette dolaştıysanız, GIF'lerle dolu sayfaları ve uçağı üzerinde taşıyan bir SUV'un yer aldığı üç dakikalık bir reklamı görmüş olabilirsiniz.

İşte Dünyanın ilk

2000 senesinde internette dolaştıysanız, GIF'lerle dolu sayfaları ve uçağı üzerinde taşıyan bir SUV'un yer aldığı üç dakikalık bir reklamı görmüş olabilirsiniz. "405" adlı bu video, YouTube hemen şimdi ortaya çıkmadan önceki birincil "viral" video olarak kabul ediliyor.

YouTube doğmadan beş yıl önce görsel efekt sanatçılığı yapan Bruce Branit ve Jeremy Hunt, Voyager ve Deep Space Nine gibi X-Files ve Star Trek bölümleri için efektler oluşturuyordu. Sırasıyla 30 ve 26 yaşındaki iki genç, bulundukları konumdan o kadar hoşnut değildi ve kendilerini uygulamak için bir şeyler yapmaya karar verdiler.

İkili aylarca düşünse de, ne yapacaklarına karar veremedi. Ancak bir gün Branit dijital kamerasını aldık ve onu Jeep'inin tavanına yerleştirdi ve işten eve giderken 405'teki görüntüyü kaydetti. CG geometrisiyle yolu boşaltmanın ne dek şiddet olacağını denetçi Branit, bunun çok güç olmadığını gördü.

Branit, yaptığı testi ertesi gün Hunt'a gösterdi. Böylece iki aktör olmayan kişiden oluşan bir aksiyon komedinin temelleri atılmış oldu. Hafta sonunda, çoğu iki trafik cezasını ödemeye giden 300 dolar bütçeyle çekilen filmin post prodüksiyonu, sonraki üç ayda tamamlandı.

Projenin düzenleme sırasında değil olup gitmesini istemeyen Branit, bir toplu epostayla filmi 5 Haziran 2000'de göstereceğini duyurdu. İkilinin beklentileri oldukça düşüktü, oysa film internette çabucak yayılmaya başladı. Binlerce birey, yalnızca filmi izleyebilmek için bir yazılımı da indiriyordu. İlk gün birkaç yüz birey göre izlenen video, sonraki gün 500'ü, birkaç gün içinde ise 2000 gösterimi buldu. Film bir ya da iki hafta içinde birkaç milyon defa indirilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER