Korona ile uğraş için UVC lambalı aygıt geliştirildi

İzmir'in Bornova ilçesinde yer alan Pro-Tek Hijyen firması, korona virüs nedeniyle son zamanlarda gelişen dezenfektan kullanımını eksilmek ve daha etkili çözümler bulmak amacıyla bir dezenfeksiyon cihazı tasarladı.

Korona ile uğraş için UVC lambalı aygıt geliştirildi

İzmir'in Bornova ilçesinde yer alan Pro-Tek Hijyen firması, korona virüs nedeniyle son zamanlarda gelişen dezenfektan kullanımını eksilmek ve daha etkili çözümler bulmak amacıyla bir dezenfeksiyon cihazı tasarladı. Firma, dezenfeksiyon işlemindeki etkiyi artmak için ultraviyole UVC lambalar kullandı. Firmanın ortaklarından Ahmet Vural (45), UVC lambaların etraf ve yüzey dezenfeksiyonunda çok etkin kullanılan yöntemlerden biri olduğunu belirterek, UVC lambaların dezenfektanla benzer etkiyi gösterdiğini vurguladı. Ahmet Vural, cihazın yemekhanelerde, spor salonlarında, ofislerde ve toplu yaşanılan ortamlarda güvenle kullanılabileceğini söyledi.

Cihazı başvuru formu kurallarına kadar çalıştırmak gerekli

Cihazı kullanırken uyarı edilmesi gereken yerleri de hatırlatan Vural, “Cihazı kullanırken UVC lambaların ışıkları özellikle göz ve cildimizle doğrudan doğruya temas etmemesi lüzum. Bu yüzden biz cihazlarımızla birlikte kullanıcılara önlük, eldiven ve koruyucu gözlük gönderiyoruz. Bunlar olmadan bu aygıt elbette kullanılmamalı çünkü bağlantı halinde zararlı bir ışık türü. Müşterimize ayrıca koruyucu ekipmanların yanında zaman ve metrekare tablosu da gönderiyoruz. Bu tabloda kaç metrekare alanda cihazı kaç dakika çalıştıracaklarını görebilirler. Cihazın etkinliği dezenfeksiyon yapılacak ürüne olan uzaklığı ve zamanla dürüst orantılı. Cihazın içerisinde fotosel sistemi var ve 360 derece etkin. Dezenfeksiyon yapılan odaya dışarıdan birisi girdiğinde aygıt otomatik olarak kendini kapatacaktır” dedi.

Evlerde kullanılabilen dezenfeksiyon cihazı ürettiler

Firma ayrıca evlerde kullanılabilecek bir dezenfeksiyon cihazı da geliştirdi. Ultraviyole UVC lambaların kullanıldığı aygıt özellikle alışveriş poşeti, kargo ve kıyafetleri 3 dakikada dezenfekte edebiliyor. Bu aygıt hakkında da alim veren Ahmet Vural, “Salgın kapsamında hepimiz maskemizi takıyoruz, eldivenlerimizi giyiyoruz. Dışarı çıkıp alışverişimizi yapıyoruz ve poşetlerle eve geldiğimizde ürünü yeniden dezenfekte etme çabasına giriyoruz. Bu ürettiğimiz cihazı evin girişine ya da ufak bir odasına yerleştirebiliriz. Cihazın üzerinde askı yerleri var. Bunlar ister poşet ister kıyafet asılabiliyor. Dezenfekte edilmek istenen nesneleri az kalsın 3 dakika cihazda bıraktığımızda dezenfeksiyon işlemi uygulanmış oluyor. Bu cihazlarda kullanım kurallarına uyulduğunda ürünlerde yapılan dezenfeksiyon işlemi yüzde 99 olarak başarıyı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Salih Yılmazsoy - Halil Karahan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER