Korona Virüsü PC'leri kötü vurdu

PC üretiminin Koronavirüs (COVID-19) salgınından etkileneceğini zaten tahmin ediyorduk.

Korona Virüsü PC'leri kötü vurdu

PC üretiminin Koronavirüs (COVID-19) salgınından etkileneceğini zaten tahmin ediyorduk. Ama artık bu etkinin boyutları daha net bir şekilde görülebiliyor. Canalys'in tahminine kadar 2020'nin ilk çeyreğinde, bilgisayar dağıtımları yıl bazında yüzde sekiz düşüş yaşadı. 10 nanometre üretimine geçişte yaşanan zorluklar ile Intel çipi eksiklerinin yaşanması da bu konuda o kadar tezgâhtar olmadı. Gerileme, 2016'nın başından beri yaşanan en büyük gerilemeydi.

En büyük beş firma arasında maksimum etkilenen Apple oldu ve dağıtımları 2019'un başına kadar %21'lik düşüş yaşadı. Oysa %1,1'lik yükselme yaşayan Dell hariç her firmanın aynı sorunları yaşadığını belirtmekte avantaj var. HP ve Acer %10'un üzerinde düşüş yaşarken, Lenovo da yüzde 4,4'lük bir gerileme yaşadı.

İyi sayılabilecek bir haber ise, satışların yükselmiş olması. COVID-19 ile evden çalışmaların artması, firmalar ve çalışanları bilgisayar alma ihtiyacını artırdı, aileler de derslerine uzak katılan öğrenciler için bilgisayar aldılar. Ancak bu artışın daimi olması beklenmiyor ve Canalys, ikinci çeyrekte satışlarda da "ciddi bir azalma" bekliyor.

Kısacası, PC dünyası bir kez daha durgunluk yaşıyor ve yakın gelecekte toparlanma ümidi görüldüğünü bildirmek de doğru olmaz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER