Koronavirüs, kimleri öldürüyor?

Geniş detaylı bir araştırma, Asya ve siyah etnik kökenli şahısların Covid-19'a yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Demin doğruluğu gözden geçirilmeyen araştırmanın bulguları, medRxiv'de yayınlandı.

Koronavirüs, kimleri öldürüyor?

Geniş detaylı bir araştırma, Asya ve siyah etnik kökenli şahısların Covid-19'a yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Demin doğruluğu gözden geçirilmeyen araştırmanın bulguları, medRxiv'de yayınlandı. İngiltere'de 17,4 milyon yetişkinin hasta kayıtlarında (nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı) incelemeler yapıldı. Toplamda 5.683 ölümün Covid-19 ile ilgili olduğu tespit edilirken, yaş ve cinsiyetle ilgili ayarlamalar yapıldıktan sonra hastalığın "60 yaşından büyük erkeklerle güçlü bağlarının bulunduğu" belirlendi. Araştırma, Kafkasyalıların aksine siyahi ve Asya kökenlilerin vefat riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor.

Bu bölgelerdeki yüksek ölüm oranının nedeni, diyabet ya da kalp hastalığının daha yüksek olması olabilir. Fakir bir geçmişi olan, tatmin edici sağlık hizmeti alamayan ya da öteki sosyoekonomik sıkıntılar içinde yaşayan şahısların de Covid-19 bağlantılı vefat riskini artırdığı vurgulandı.

Araştırmanın sonuçları, erkeklerin, yaşlıların ve şiddetli astım hastalığı yaşayanların Covid-19 kaynaklı ölüm riskinin daha yüksek olduğunu doğruladı. Araştırmacılar, yaptıkları araştırmaların şimdiye kadar tüm dünyada yapılan en geniş çaplı Covid-19 risk faktörü araştırması olduğunu eklediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER