Koronavirüs, kimleri öldürüyor?

Geniş ayrıntılı bir araştırma, Asya ve siyah ırksa kökenli şahısların Covid-19'a yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Henüz doğruluğu gözden geçirilmeyen araştırmanın bulguları, medRxiv'de yayınlandı.

Koronavirüs, kimleri öldürüyor?

Geniş ayrıntılı bir araştırma, Asya ve siyah ırksa kökenli şahısların Covid-19'a yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Henüz doğruluğu gözden geçirilmeyen araştırmanın bulguları, medRxiv'de yayınlandı. İngiltere'de 17,4 milyon yetişkinin hasta kayıtlarında (nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı) araştırmalar yapıldı. Toplamda 5.683 ölümün Covid-19 ile ilgili olduğu tespit edilirken, yaş ve cinsiyetle ilgili ayarlamalar yapıldıktan sonra hastalığın "60 yaşından büyük erkeklerle enerjik bağlarının bulunduğu" belirlendi. Araştırma, Kafkasyalıların aksine siyahımsı ve Asya kökenlilerin vefat riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor.

Bu bölgelerdeki yüksek ölüm oranının nedeni, diyabet veya kalp hastalığının daha yüksek olması olabilir. Fakir bir geçmişi olan, tatmin edici sağlık hizmeti alamayan veya diğer sosyoekonomik sıkıntılar içinde yaşayan şahısların de Covid-19 benzer ölüm riskini artırdığı vurgulandı.

Araştırmanın sonuçları, erkeklerin, yaşlıların ve şiddetli astım hastalığı yaşayanların Covid-19 kaynaklı vefat riskinin daha yüksek olduğunu doğruladı. Araştırmacılar, yaptıkları araştırmaların şimdiye değin tüm dünyada yapılan en geniş çaplı Covid-19 risk faktörü araştırması olduğunu eklediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER