Koronavirüs, onları sert vuracak

hemen, Dünya'nın geri kalanı ile karşılaştırıldığında Afrika'da izafi olarak çok daha az Koronavirüs, yani COVID-19 vakası bulunuyor.

Koronavirüs, onları sert vuracak

hemen, Dünya'nın geri kalanı ile karşılaştırıldığında Afrika'da izafi olarak çok daha az Koronavirüs, yani COVID-19 vakası bulunuyor. Fakat yeni bir modelleme, önümüzdeki aylarda kıtanın koskocaman bir enfeksiyon dalgası ile karşılaşacağını gösteriyor. BMJ Global Health üzerinde yayımlanan yeni araştırmaya kadar salgının ilk yılı içerisinde Afrika'da yaklaşık olarak çeyrek milyar birey hastalığa yakalanabilir ve vefat sayısı 190.000'e dek çıkabilir.

Araştırma, bu sayıların afiyet sistemlerini zorda bırakmak için tatmin edici olacağını öneriyor. Araştırmaya tarafından 220 milyon kişi veya WHO Afrika Bölgesindeki 1 milyar kişinin %22'si birincil 12 ay içerisinde hastalığa yakalanacak. Nijerya'nın azami sayıda enfeksiyonla karşılaşması ve ardından da Cezayir ve Güney Afrika'nın gelmesi bekleniyor. Moritanya, Seyşel ve Eritre'nin ise minimum vakayı yaşayacağı varsayım ediliyor.

14 Mayıs itibariyle Afrika'daki 53 ülkede de COVID-19 vakası gözlemlendi ve toplamda 68.126 vaka bulunuyor. Kıyas için ayrıntıları ile belirtmek gerekirse küresel olarak 4.308.800 vaka bulunuyor ve yalnızca ABD'de 1,39 milyon COVID-19 vakası yaşandı. Bu yüzden Dünya'nın geri kalan kısmına kadar Afrika'da hemen ortaya meydana çıkan sayılar çok yüksek değil.

Fakat göz önünde bulundurulması gereken başka etkenler var. Ilk Kez modeller, salgının Afrika'da daha uzun zaman kalacağını ve muhtemelen birkaç sene boyunca devam edeceğini öngörüyor. İkinci ve en manâlı durum ise, pek çok Afrika ülkesinde salgının yüksek olasılıkla hastanelerin kapasitesini aşacak olması. Afrika böylece fazla farklı ülkeye sahip heybetli bir kıta olsa da yoğun bakım ünitelerinin dağılımı benzeşen yok ve böylece fazla kırsal topluluktan uzakta yer alıyor.

Eğer bu yeni modelleme haklı çıkarsa, pek çok Afrika ülkesinde afiyet sistemleri çok büyük bir çaba ile aleyhinde karşıya kalacak demektir...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER