Koronavirüs'te ikinci dalga korkusu

Dünya'nın o kadar çok kısmı, yaşanan Koronavirüs (COVID-19) salgınlarının doruk noktasında gibi gözükürken, ABD'deki afiyet yetkilileri kış mevsiminde ikinci bir dalganın daha reel olabileceğini ve bunun ilkinden daha yok edici sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. ABD Rahatsız.

Koronavirüs'te ikinci dalga korkusu

Dünya'nın o kadar çok kısmı, yaşanan Koronavirüs (COVID-19) salgınlarının doruk noktasında gibi gözükürken, ABD'deki afiyet yetkilileri kış mevsiminde ikinci bir dalganın daha reel olabileceğini ve bunun ilkinden daha yok edici sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.

ABD Rahatsızlık Denetleme ve Önleme Merkezleri (CDC) yöneticisi Robert Redfield'in Washington Post'a söylediğine kadar ABD, yılın sonlarına dürüst ikinci bir COVID-19 dalgası ile daha karşılaşabilir ve bu, nezle mevsiminin başlangıcına denk geleceği için daha da yıkıcı olma potansiyeline sahip.

Genellikle her sene sonbahar ve kış mevsimlerinde takvim grip sezonu yüzünden sağlık durumu sistemlerinde devasa bir zorlanma yaşanıyor. 2018 - 2019 grip sezonunda ABD'de 490.600 birey hastaneye yatırıldı ve 34.200 kişi grip yüzünden hayatını kaybetti. derhal COVID-19 salgınında da gördüğümüz üzere bu salgın da Dünya'nın en tedbirli yerlerinde bile hastanelerde ciddi bir siklet yaratıyor.

Neyse fakat Koronavirüs enfeksiyonlarının başladığı sırada ülkelerin öyle çoğunda grip sezonunun en kötü dönemi geçmişti. Fakat şart böyle olmasaydı, çok daha büyük bir problem ile karşılaşılması olası olabilirdi.

Her ne kadar bir sonraki enfeksiyon patlamasının ne dek şiddetli olacağını veya ne zaman gerçekleşeceğini söylemenin bir yolu olmasa da, bilim insanları bir süredir "ikinci dalga" fikri konusunda endişeli.

1918 İspanyol gribi salgını, ikinci dalgadan endişelenmek için yeterli sebepleri sunuyor. Grip salgını toplamda 50 milyonun üzerinde kişinin hayatına mal oldu ve bir takım tahminler 100 milyona dek çıkıyor. İlk dalga tipik bir grip salgınına benziyordu fakat yazın sonuna dürüst ikinci dalga geldiği sırada ölüm oranı zirveye ulaşmıştı.

Natürel ama COVID-19 salgını ile öteki hastalık salgınlarının karşılaştırmalarına tereddüd ile yaklaşmakta üstünlük var ancak tarihten alınabilecek dersleri yalanlamak de dürüst olmaz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER