Microsoft'a "kopyalama" suçlaması

Geçtiğimiz ayın erken dönemlerinde düzenlenen online Build etkinliğinde Microsoft, Windows Package Manager'ı, yani Winget'i tanıttı.

Microsoft'a

Geçtiğimiz ayın erken dönemlerinde düzenlenen online Build etkinliğinde Microsoft, Windows Package Manager'ı, yani Winget'i tanıttı. Bu nitelik, Linux gibi diğer masaüstü işletim sistemlerinin yıllardır sahip olduğu, uygulamaları yüklemek için scriptleri çalıştırmanıza olanak tanıyan bir komut satırı aracı. Windows üstünde bunu yerine getirmek için, daha önce Chocolatey gibi üçüncü-parti çözümler bulunuyordu ancak bir diğer çözüm olan AppGet'in geliştiricisi, Microsoft'un kendi fikrini kopyaladığını bahis ediyor.

Medium üzerindeki bir blog yazısında Keivan Beigi, Microsoft'un kendisine AppGet hakkında ulaştığından, kendisini işe alma planları olduğundan, bütün bir gün baştan başa görüştüklerinden ve sonra da altı ay her tarafında iletişime geçilmediğinden bahsediyor. Beigi'nin söylediğine göre Microsoft'tan aldığı bir sonraki data, Winget'in yayımından bir gün önce, ekibin blog yazısında AppGet'ten bahsedeceğini belirten bir bilgilendirme oldu.

Beigi ilk olarak 3 Temmuz 2019 tarihinde, az daha bir sene önce Andrew adında biri ile görüştü. Kendisi bu görüşmenin e-posta yazılarını da sunuyor. Yazılanlara göre Microsoft, Vancouver'da olmayı planlıyordu ve Beigi ile görüşmek istedi. Bu mülâkat gerçekleşti ve AppGet'in nasıl çalıştığı, gelecek planlarının ne olduğu ve sözde konular tartışıldı. Bu olay 20 Ağustos tarihindeydi ve bir sonraki e-posta 28 Ağustos'ta ulaştı.

O e-posta ile beraber Microsoft'un Windows üzerinde yazılım dağıtımının çalışma şeklini başkalaştırmak için büyük planlarının olduğu söylendi ve Redmond'a giderek firma için niyetlenmek isteyip istemeyeceği soruldu. Plan bir satın alım/işe alma karmasıydı ve kendisinin işe girmesi ile beraber AppGet de Microsoft'a katılacaktı. Görünene kadar bu satın/işe alım süreci oldukça uzun sürdü ve bu yüzden plan, kendisini ilave prim ile işe almak ve daha sonra AppGet'i Microsoft'a aktarmak olarak güncellendi.

Beigi 5 Aralık tarihinde bütün gün süren görüşmeler ve mülakatlar için Seattle'a gittiğini, sonradan da altı ay baştan başa Microsoft'tan ses çıkmadığını söylüyor. Build etkinliğinden bir gün önce aldığı e-postada da PM pozisyonunun gerçeğe dönüşmediği için özür dilendiğini ve blog yazısında AppGet'in de adının geçeceğinin bildirildiğini söylüyor.

Beigi, Microsoft göre işe alınmadığı için, Microsoft'un Windows Package Manager'ı yayımladığı için ve hatta kopyalandığını iddia ettiği kod için bile üzgün olmadığını söylüyor. Beigi'nin söylediğine tarafından kendisini rahatsız eden şey, "tam sükunet" ile sonuçlanan tüm bu sürecin gerçekleştirilme şekli. Söylediğine göre AppGet, Winget fikirlerinin çoğunun kaynağı durumunda ve kendisinden yalnızca "var olan bir diğer paket yöneticisi" olarak bahsedilmekte.

Beigi, blog yazısında "Microsoft WinGet'in nasıl çalıştığını çakmak mi istiyorsunuz? O vakit iki sene önce AppGet'in nasıl çalıştığı hakkında yazdığım makaleyi okuyun" yazdı. Hem Reddit üzerinde bazı tartışmalara da katıldı.

Microsoft ise, bu durumu incelediğini belirtiyor. Winget ve AppGet kodları ise, ilgilenen kişiler göre GitHub üstünde incelenebiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER