Microsoft'tan 'Linux yardımı'

Microsoft'tan "Linux yardımı"

Microsoft'tan 'Linux yardımı'

Microsoft, geliştirici topluluğunu hayrete düşüren bir adım atarak Open Invention Network'e (Açık İcat Ağı) katıldı. Bu süreç içerisinde de Microsoft'a ait 60.000 patent açık kaynaklı oldu.

İpucu: İnternet’te iz bırakmadan nasıl dolaşılır?

Bu gelişme oldukça şaşırtıcı çünkü Microsoft'un patentlerine olan bağlılığı, teknoloji dünyasında bilinen bir gerçek. Android ve Samsung'un ihlal ederek milyonlarca dolar ödediği bu 60.000 patent, artık açık kaynaklı olacak.

Open Invention Network, Linux'u patent davalarından korumak için oluşturulan bir açık kaynaklı patent grubu ve Microsoft görünüşe bakılırsa Linux'u yok etmek değil, onu yaşatmak istiyor. Yazılım devinin bunu yapmaktaki bir diğer amacı ise firmanın söz konusu "patent sevdalısı" imajını yok etmek istemesi ve dünyaya ne kadar "geliştirici dostu" bir firma olduğunu anlatma isteği.

Microsoft Başkan Yardımcısı Eric Anderson'a göre "bir geliştirici, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir teknolojiyi diken üstünde iken üretemiyor". Anderson, bunun yanında "şirket olarak açık kaynak ve yardımlaşmaya dayalı geliştirme sürecinin yenilikleri hızlandırdığını öğrendiklerini" belirtiyor.

Bunun yanında, Open Invention Network'ün bir parçası olmanın büyük faydaları da var. OIN'e dahil olan şirket ve geliştiriciler, OIN'de bulunan tüm patentlere ve karşılıklı lisanslara erişim sağlama lüksüne sahip oluyor. OIN şu an için küresel olarak 2.650 şirketin bulunduğu bir lisans platformu ve bu platforma Google, IBM, NEC, Philips, Sony ve Toyota gibi birçok teknoloji ve yazılım devi dahil. Bu da tekil geliştiriciler için daha az baş ağrısı ve bu geliştiricileri takip eden kullanıcılar için yazılımlara daha çabuk ulaşmak anlamına geliyor.

Bu ayrıca Microsoft'un bağışladığı ilk patentler de değil. Azure IP Advantage Planı üzerinde değişiklikler yaparak kullanıcılarını "patent trolleri"nden korumak için adım atan şirket ayrıca bu yılın başında yeni bir yönetmeliği yürürlüğe koyarak Microsoft'un teknoloji ortağı olarak birlikte çalıştıkları şirketlerin söz konusu ortaklıktan doğan herhangi bir patent hakkına sahip çıkabileceğini açıklamıştı. Bu kural ise ilk olarak bir Güney Koreli hastaneye ait bir projede kullanıldı. Projede bir cerrahın ameliyat süresince yaptığı hareketleri izleyen bir yapay zekanın veri toplamasına dayalı bir patent geliştirildi. Bu teknolojiyi geliştiren Microsoft'tu ancak dev şirket, bu fikri mülkiyeti hastaneye devretti.

Microsoft'un 60.000 patentlik adımına dönersek, bu hareketin de dünya çapında tüm geliştiriciler adına büyük bir adım olduğu açık.

Önceki HaberSBAIR ve AIRBUS ile Geleceğe Uçanlar  
Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2018, 19:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER