Ne kadar yaşayacaksınız?

Ne kadar yaşayacaksınız?

Ne kadar yaşayacaksınız?

Bilim insanları fizyolojik özelliklerinizi inceleyerek ne kadar uzun yaşayacağınızı kabaca tahmin edebilirler, ama böyle bir tahmini yapabilmek için DNA'nız, kan basıncınız, genel sağlık durumunuz ve bağışıklık sisteminizin detaylı şekilde araştırılması gerekecektir. Ancak görünüşe bakılırsa yapay zeka sayesinde bu işlem çok daha kolay ve erişilebilir olabilir. Rus bilim insanları geliştirdikleri yapay zeka tabanlı algoritma sayesinde akıllı telefon ve akıllı saatinizle ölçümler yapıyor ve çok isabetli bir sağlık ve ömür tablosu çizebiliyor.

Yazılımı geliştiren ekip, konu ile biyolojik olarak alakalı davranış biçimlerini takip ediyor ve ABD sağlık anketi verilerini kullanarak bir sağlık çizelgesi hazırlıyor. Yazılım sadece her gün ne kadar yürüdüğünüze değil, ne kadar mola verdiğinize de bakıyor, uyku alışkanlığınızı ve spor etkinliklerinizi de hesaba katıyor. Ardından sizin verilerinizi anketlerde bulunan insanların verileri ile karşılaştırıyor ve onların sağlık ve ömür çizelgelerinden yola çıkarak size ömür biçiyor. Ekibin geliştirdiği ve Apple Health'in verilerini kullanan Gero Lifespan adlı uygulamayı iPhone'unuzda deneyebilirsiniz.

Tabii ki sadece mobil uygulama ile toplanan veri sınırlı olacaktır. Doktorlar bu algoritmaya diyet alışkanlıklarınız, genetik bilgileriniz ve diğer önemli bilgileri de girerek yazılımın çok daha isabetli bir tahmin yapmasını sağlayabilirler. Yapay zeka, daha önceki araştırma tekniklerinden çok daha etkili olduğunu kanıtladı. Yakın gelecekte tıp dünyası bu algoritma sayesinde gizli hastalıkları çok daha hızlı keşfedebilir, genel kullanıcılar ise hayat tarzlarındaki kötü alışkanlıkların nasıl sonuçlar doğurduğunu bire bir görerek olası ömürlerini uzatabilirler.

Önceki HaberIntel, Samsung'dan Tahtını Geri Alabilir  
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2018, 17:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER