Öbür bir COVID-19 haritası

NASA, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve JAXA (Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) göre oluşturulan etkileşimli harita, COVID-19'un hava kalitesi, su kalitesi, hesaplı aktivite ve tarım gibi alanlarda dünyayı nasıl etkilediğini gösteriyor. Hava kalitesindeki çoğaltma, sokağa çı.

Öbür bir COVID-19 haritası

NASA, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve JAXA (Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) göre oluşturulan etkileşimli harita, COVID-19'un hava kalitesi, su kalitesi, hesaplı aktivite ve tarım gibi alanlarda dünyayı nasıl etkilediğini gösteriyor.

Hava kalitesindeki çoğaltma, sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan yerlerde anında ayrım ediliyor. Fosil yakıtlarla ortaya meydana çıkan azot dioksit (NO2) ömrü birkaç saattir, bu nedenle hava kalitesindeki kısa vadeli değişiklikleri analiz etmek için çoğunlukla kullanılır. Haritaya baktığınızda ve Avrupa'da Paris, Madrid, Roma ve Milano gibi şehirlerde Nisan ayında NO2 oranında manâlı bir düşüş (yüzde 50 civarında) yaşandığını görebilirsiniz (önceki seneki aynı aylara kıyasla).

Çin'deki noktaya tıkladığınızda ise Pekin'deki bir otomobil fabrikasının ocak, şubat ve martta nasıl bir düşüş yaşadığı ve ardından her yerde yükselmeye başladığı gözlenebiliyor.

Haritayı kullanmakta zorluk yaşarsanız, NASA'nın sağladığı aşağıdaki kılavuzu izleyebilirsiniz. Haritanın yoklama panosuna eodashboard.org adresinden erişilebiliyor.

COVID-19 Earth Observation Dashboard TutorialCOVID-19 Earth Observation Dashboard TutorialCOVID-19 led to changes in human activities around the globe. Some bodies of water have run clearer, emissions of pollutants have temporarily declined, and transportation and shipment of goods have decreased. We can see some of these changes from space. NASA, ESA (the European Space Agency) and the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) are making satellite data available on the new COVID-19 Earth Observation Dashboard. Learn what veri are available and how to navigate the dashboard in this tutorial video. Music credit: "Transitions," from Universal Production Music Video credit: NASA's Goddard Space Flight Center/Scientific Visualization Studio Katy Mersmann (USRA): Lead Producer Steve Cole (NASA): Producer This video is public domain and along with other supporting visualizations can be downloaded from NASA Goddard's Scientific Visualization Studio beygir: If you liked this video, subscribe to the NASA Goddard YouTube channel: Follow NASA’s Goddard Space Flight Center · Instagram · Twitter · Twitter · Facebook: · Flickr
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER