Ölen yıldızların harikulade görüntüsü

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun kaydettiği bu görüntüler yıldızların ölürken hangi evrelerden geçtiğine ışık tutuyor. Bugüne Kadarki En Ayrıntılı Manzara Oldu İki yıldızın ölüm hatıra hakkında araştırmalar yapan New York Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden Joel Kas.

Ölen yıldızların harikulade görüntüsü

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun kaydettiği bu görüntüler yıldızların ölürken hangi evrelerden geçtiğine ışık tutuyor.

Bugüne Kadarki En Ayrıntılı Manzara Oldu

İki yıldızın ölüm hatıra hakkında araştırmalar yapan New York Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden Joel Kastner, "Bu yeni çoklu dalga boyu kullanan Hubble gözlemleri, her iki mükemmel bulutsu için de bugüne dek kaydedilen en ayrıntılı görüşü sağlıyor." dedi. 

ölen yıldız bulutsusu

Kırmızı renk, gaz çarpışmalarında yayılan demir atomlarını ısıtan bir şok dalgası.

Yıldızlar Bulutsuları Oluşturdu

Kaydedilen bu görüş, bulutsuların kısa bir sürede parçalandığının keşfedilmesini sağladı. Bilim insanları, bu bulutsuların çok eskiden birbiriyle yakın olan iki yıldızın parçalanmasıyla oluştuğunu düşünüyor.

Yıldızlar birbiri etrafında dönerken düşük kütleli olan yıldız, büyük kütleli kadar yutulabilir. Bu kelebek görüntülü nebula da bu durumun bir sonucu olarak karşımıza çıkmış olabilir.

3 Bin Işık Yılı Uzaklıkta Genç Bir Bulutsu Gözlemlendi

Hubble keza, yaklaşık 3.000 ışıkyılı uzaklıkta diğer bir genç (takriben 1.300 yaşında) gezegenimsi bulutsuyu (NGC 7027) gözlemledi. NGC 6302'den çok öbür olan bu bulutsunun kendisi, ortadaki eliptik kutu (pembe renkte). 

Bu görüntüdeki bulutsu muhtemelen yıldızın ölürken periyodik patlamaları nedeniyle oluşan konsantrik gaz kabukları ile kenarlı. Kırmızı toz filamanları ile astarlı. Hem orta bölgede lekeli bir dış görünüş gibi görünen birkaç kir var. Bunun nedeni, iç bölgelerden daha çabuk gerçekleşen gaz sızması olabilir. 

bulutsu

Her iki manzara de Hubble'ın Geniş Bölge Kamerası 3 kullanılarak çekildi ve ilk önce ultraviyole yakınında kızılötesine yakın bir dizi filtre kullanıldı. Daha önce hiç kişisel gezegenimsi bulutsular üzerinde bu şekilde araştırma yapılmamıştı. Bu, gökbilimcilerin neler olduğunu öbür şekillerde görmelerini sağlayacak. 

uzay

Galakside kaç ufo uygarlık var? Japonlardan kendini imha eden uydu Uzayda sıra dışı bir buluş
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER