"Orada olmaması gereken" ahtapot

"Dumbo ahtapotu" olarak tanıdık bir ahtapot, Hint Okyanusu tabanında, neredeyse 7.000 metre derinlikte görülerek şu belli başlı dek en derinde görülmüş kafadan bacaklı olarak kayıtlara geçti. Birleşik Krallık'taki Newcastle Üniversitesi'nin deniz biyologları, Nisan 2019'da otono.

"Dumbo ahtapotu" olarak tanıdık bir ahtapot, Hint Okyanusu tabanında, neredeyse 7.000 metre derinlikte görülerek şu belli başlı dek en derinde görülmüş kafadan bacaklı olarak kayıtlara geçti. Birleşik Krallık'taki Newcastle Üniversitesi'nin deniz biyologları, Nisan 2019'da otonom kafesli bir kamerayı Hint Okyanusu'nun Endonezya'ya yakın doğu kısmındaki Java Çukuru'na indirdiklerinde, bu canlının görüntüsünü yakaladılar.

Geçtiğimiz haftalarda Marine Biology dergisinde yayımlanan rapora kadar bu kayıt, bu türün 6.000 metreyi geçen ve hadal kuşak olarak adlandırılan iyice karanlık bölgede ilk olarak görülmesini muhabere ediyor. Takım ilk olarak 5.760 metre derinlikte bir Dumbo ahtapotu gördüler ve kısa bir vakit rekorun sahibi bu ahtapot oldu. Ancak günler sonradan 6.957 metre derinliğinde bir başka ahtapot ile karşılaştılar.

Bunun büyük bir sürpriz olduğunu söyleyen araştırmanın başyazarı Dr. Bölge Jamieson, şu belli başlı dek derin denizde 400'den fazla dalgıç konuşlandırması yaptığını, öyle çok ayrı şey gördüğünü fakat çok arada bir ahtapotlarla karşılaştıklarını, 5.000 metreden derinde de görülebileceklerini düşünmediklerini belirtiyor.

Bu yeni bulgunun öncesinde bir kafadan bacaklının kaydedildiği en derin resim kanıtı 5.145 metre derinliğinde, Karayiplerde Barbados sahilinin açıklarında 1971 yılında yakalanmıştı. Araştırmacılar bu varlığın hangi türe ait olduğundan muhakkak değiller ancak daha önce kaydedilmemiş bir nesil olduğunu düşünüyorlardı. Ne yazık fakat, Jamieson'un da belirttiği üzere bu cins yakalanmış olmadığı için hangi nesil olduğunu belirlemenin bir yolu katiyen bulunamadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER