Roketler şeffaf olsaydı...

Roketler fırlatılırken içlerinde neler olup bitiyor? Roketleri transparan olarak canlandıran yeni bir canlandırma, olup bitenler hakkında en azından bir zihin sahibi olmanızı sağlayacak. YouTube yayıncısı Hazegrayart, yayınladığı videoda şu dört roketi karşılaştırdı: Saturn .

Roketler şeffaf olsaydı...

Roketler fırlatılırken içlerinde neler olup bitiyor? Roketleri transparan olarak canlandıran yeni bir canlandırma, olup bitenler hakkında en azından bir zihin sahibi olmanızı sağlayacak.

YouTube yayıncısı Hazegrayart, yayınladığı videoda şu dört roketi karşılaştırdı:

Saturn V: NASA kadar 1967 - 1973 arasında kullanılan üç aşamalı fırlatma aracı. Apollo programı için geliştirilen araç, sonradan ilk Amerikan uzay istasyonu Skylab'ı fırlatmak için kullanıldı.

Space Shuttle: Kısmen bitmiş kullanılabilir olan bu sistem, NASA tarafından 1981 ve 2011 yılları aralarında çoğu uyduyu ve Hubble Uzakta Teleskobu'nu yörüngeye taşıdı.

Falcon Heavy: Saturn V işlemlerini durdurduğundan bu yandan en dinç roket. SpaceX'e ait roket, 64.000 kg yükü rakiplerine göre çok daha düşük maliyetle yörüngeye taşıyabiliyor.

Space Launch System: Space Shuttle'ın yerine geçmesi planlanan bu sistem, Artemis programı zarfında Ay'a dönüşü ve muhtemelen Mars'a insanlı bir görevi destekleyecek. Hazır olduğunda, bugüne kadarki en güçlü roket olacak.

Videoda roketlerin yakacak tanklarının yakıtı nasıl tükettiğini görüyoruz. Kırmızı renk kerosen RP-1'i (jet yakıtına benzer arıtılmış bir gazyağı formu) temsilcilik ederken, turuncu renk NASA'nın birçok roketinde kullanılan değişken hidrojeni gösteriyor. Çok patlayıcı olduğundan bu yakıtın sıcaklıktan korunması gerekiyor. Mavi renk ise değişken oksijeni gösteriyor.

Gerçtek hayattaki fırlatmaları anımsamak için aşağıdaki SpaceX Falcon Heavy'nin fırlatılma görüntülerini izleyebilirsiniz:

SPACEX FALCON HEAVY Launch Plus Booster LandingsSPACEX FALCON HEAVY Launch Plus Booster Landings
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER