Rusya'dan ABD'ye Space X eleştirisi

Roscosmos yöneticisi Dmitry Rogozin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na Rus Soyuz roketleri ile gitmenin, SpaceX'in seçeneğinden halen daha ucuz olduğunu söyledi.

Rusya'dan ABD'ye Space X eleştirisi

Roscosmos yöneticisi Dmitry Rogozin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na Rus Soyuz roketleri ile gitmenin, SpaceX'in seçeneğinden halen daha ucuz olduğunu söyledi. Rus ajansının internet sitesinde İngilizce olarak paylaşılan bir görüntü yazısında Rogozin, NASA'yı profesyonel olmamakla suçladı ve Amerikalıları 2018 yılındaki başarısız Soyuz fırlatması hakkındaki "kindar" yorumları nedeniyle eleştirdi. Ayrıca Rusya'nın küresel uzay endüstrisinde liderliğini koruduğunu söyledi ve gelecekteki kozmonotların uzayda NASA'nın yardımı olmadan yaşayacağına işaret etti.

Bu sert tenkit, NASA ve SpaceX'in başarılı bir şekilde Amerika toprağından Amerika yapımı roketlerle Robert Behnken ve Douglas Hurley'yi yörüngedeki istasyona göndermesi ardından yapıldı. NASA yöneticisi Jim Bridenstine, uzay istasyonuna Roscosmos'un Soyuz roketleri ile yolculuk satın almanın bundan böyle çok fiyatı yüksek ayla gelmesinden dolayı SpaceX gibi özel bir şirketle anlaşmanın gerekli olduğunu söylemişti.

Rogozin, mesajında ayrıca  "Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Titian'ın resimlerinin benzersiz ve müşterek servet olmaları nedeniyle paha biçilemez olmaları gibi, aynı şey Roscosmos göre Amerikalılara bahşedilen astronotlarını uzay istasyonuna göndermeyi sürdürme fırsatı için de geçerli – bu paha biçilemez" yazdı.

yine de bu hizmetin bir fiyatı bulunuyor ve SpaceX'in Falcon 9 roketi ile gönderilen Dragon mürettebat kapsülünde bir koltuk için bu fiyat 55 milyon dolar. Roscosmos'un Soyuz roketinde bir koltuk yaklaşık 90 milyon dolara mülk oluyor.

Bu fiyat farkına karşın, Rogozin Rus fırlatmalarının daha ucuz olduğu konusunda ısrarcı gözüküyor. Amerikalı uzay aracının Rus karşılığının iki katından daha artı ağırlığa sahip olduğunu ve bunun da yörüngeye daha eksik tartma taşınabildiği anlamına geldiğini belirtiyor: "Bu yüzden de bizim fırlatmalarımızın masrafı Amerikalı (fırlatmalara) göre önemli miktarda daha düşük. Efendiler fırlatma masrafı fiyatı ve piyasa göre oluşturulan fırlatma hizmeti fiyatını karıştırıyor gibi gözüküyorlar. Bu yüzden, Soyuz MS uzay arabulucu ve Soyuz-2.1a taşıyıcı roketinin – rakiplerimiz ne derlerse desin – hâlâ rakipsiz olduğu konusunda ısrar ediyorum."

"Yaygın inancın tersine SpaceX'in lideri bu uzay aracını kendi parasıyla yok, Amerikalıların vergileri ile üretti" cümlesiyle yazısına devamlı Rogozin, SpaceX'in NASA anlaşmasını hatırlatmayı da ihmalkârlık etmedi. ABD uzay ajansı, SpaceX'i parasal olarak güç durumdayken Milletlerarası Uzay İstasyonu'na gönderilecek bir kargo anlaşması ile kurtarmış olsa da, eğer roketler çalışmasaydı SpaceX'in ödeme almayacağını da unutmamakta üstünlük var.

Son olarak Rogozin, Soyuz roketlerini "Uzay Kalaşnikof tüfeği" olarak tanımlamayı da ihmal etmedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER