Sıfır otomobillerde fiyatlar nasıl?

Cardata, sıfır kilometre otomobil fiyatlarındaki son durum ile ilgili bilgileri paylaştı.

Sıfır otomobillerde fiyatlar nasıl?

Cardata, sıfır kilometre otomobil fiyatlarındaki son durum ile ilgili bilgileri paylaştı. Buna göre Haziran 2021 itibariyle piyasada sıfır otomobiller arasında 300 bin TL'ye kadar sadece 217 model kalmış durumda.

Fiyatlardaki Yükseliş Devam Ediyor

Cardata verilerine göre otomobil fiyatlarında yıl başında başlayan yükseliş devam ediyor. Bu yılın ocak-mayıs döneminde sıfır kilometre araç fiyatları yüzde 16,6 arttı. Haziran ayında da yaklaşık yüzde 5'lik bir artış olacak ve yılın ilk altı ayında sıfır km araçlarda ortalama artış yüzde 20'ler civarında olacak.

Ekonomist'in haberine göre, bundan sonra 0 km araç satın almanın çok daha zor olacağını söyleyen Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'ın yorumları şöyle:

"Sadece 217 Model Tipi Kaldı"

"Yükselen döviz kuru ve buna bağlı olarak araçlarda artan vergi matrah dilimleri, yüksek faiz ve düşen alım gücü 0 km bir araç satın almayı oldukça zor hale getiriyor. Öyle ki şu an piyasada satılmakta olan yaklaşık 1.300 adet 0 km otomobile baktığınızda 300 bin TL'ye kadar sadece 217 model tipi kalmış 0 kilometrede. 300 bin TL'ye kadar satın alınabilecek 0 kilometredeki bu 217 adet otomobilin ortalama fiyatı ise 221 bin TL.  Alım gücüne göre oldukça yüksek. Dört sene önce 80 bin TL'ye satılmakta olan C segmenti baz bir otomobilin bugünkü fiyatı 240 bin TL olmuş durumda. Yani dört senede üç katı bir artış var."

"Bu Gidişle 0 Km Araç Almak Çok Daha Zorlaşır"

Yükselen bir fiyatın Türkiye'de hiçbir zaman düşmediğine dikkat çeken Yalçın şu şekilde devam ediyor:

"Döviz kurunda bir gerileme olmadığı, faizlerin düşmediği, vergilerin daha normal seviyelere gelmediği, kişi başına düşen gelir artmadığı ve enflasyonun makul seviyelere inmediği sürece bu gidişle 0 km araç satın almak çok daha zorlaşır. Öyle ki barem artık 300 bin TL'de 0 km araçlarda. Bu yüzden artık çok yakın bir zamanda otomobil sadece A noktasından B noktasına gitmek için bir araç olacak ve insanlar da bu nedenle internetten 3 bin-4 bin dolar seviyesindeki o iki kişilik elektrikli araçlardan satın alacak gibi duruyor durum. Özellikle Z Kuşağı böyle basit, fiyatı çok çok düşük elektrikli mini araçlara yönelecek. Zaten otomotivde tüm oyuncuların gelecek planlamaları ve stratejik yönelimleri de bu yönde."

Şu an satılmakta olan 1.300 adet 0 km araç içinden:

300 bin TL'ye kadar satın alınabilecek otomobil sayısı sadece 217 adet kaldı. 300 bin TL'ye kadar satın alınabilecek bu 217 adet otomobilin ortalama fiyatı: 221.000 TL 300 bin TL'ye kadar satın alınabilecek SEDAN otomobil sayısı  29 adet. 300 bin TL ye kadar satın alınabilecek SUV'ların sayısı 27 adet.

Ortalama Fiyatlar Nasıl?

300 bin TL'ye kadar olan otomobillerden BENZİN+MANUEL araçların fiyat ortalaması: 211.000 TL 300 bin TL'ye kadar olan otomobillerden DİZEL+OTOMATİK araçların fiyat ortalaması: 255.000 TL

300 bin TL altı sıfır otomobil listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: İşte 300 bin TL altındaki 217 sıfır otomobil (Haziran 2021)



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER