Siteler, birbirlerine mi benziyor?

The Conversation'ın, internet sitelerinin giderek birbirlerine daha artı benzemeleri üstüne düzenlediği bir araştırma, neden sitelerin birbirlerine bu denli benzemeye başladıkları sorusunu cevaplamaya çalışıyor.

Siteler, birbirlerine mi benziyor?

The Conversation'ın, internet sitelerinin giderek birbirlerine daha artı benzemeleri üstüne düzenlediği bir araştırma, neden sitelerin birbirlerine bu denli benzemeye başladıkları sorusunu cevaplamaya çalışıyor. Sam Goree, Bardia Doosti, David Crandall ve Norman Su, bir seri bilgi madenciliği çalışması ile 10.000 internet sitesinden yaklaşık olarak 200.000 görüntüyü incelediler.

Bu tahlil için piyasa değeri olarak en üstteki ABD işletmelerinin internet sitelerinden oluşan Russell 1000'i ve Alexa'ya tarafından en fazla trafiği bulunan 500 siteyi kullandılar. Ayrıca ekip, Internet Archive'den alınan internet sayfası görüntülerini de kullanarak bu internet sitelerinin görsel elementleri arasındaki benzerliklerin daha basit incelenmesini amaçladılar.

The Conversation, renk ve uyum dahil elde etmek üzere, AI kullanımıyla otomatik olarak öğrenilen verileri de kullanarak kayıtlı özellikleri inceledi. Renk ve armoni özellikleri için ekip, piksel piksel bir internet sitesinin yapısının veya renklerinin bir diğerine dönüşmesi için gereken değişiklikleri ölçtüler. 

İncelemenin bulduğuna göre her üç ölçütte de (renk, uyum ve AI tarafından oluşturulan özellikler) siteler arasındaki farklar, 2008 ve 2010 aralarında en üst seviyeye ulaşmışken, sonradan 2010 ve 2016 arasında epeyce azaldı. Bilhassa sitelerin düzeni konusunda, yüzde 30'a varan bir yakınlaşmanın tespit edildiği belirtiliyor.

Bulgular, internet sitelerinin doğrusu birbirlerine benzer ülkü gelmeye başladığını ama bu benzerliğin aynı kodun kopyalanmasından kaynaklı olmadığını da gösteriyor. Hatta yazılım kütüphanelerinin kullanımı önemli oranda artarken, kod benzerliği süre içerisinde oldukça azaldı. Bu yazılım kütüphaneleri, site sahiplerinin bir sayfayı mobil platformlar için her yerde boyutlandırabilmelerini ya da kayan bir mönü eklemelerini kolaylaştıran jenerik kod koleksiyonları içeriyor.

İnternet sitelerinin gitgide artarak benzer ayla gelmesinin iyi ve fena yanları bulunuyor. Bu benzerlik, kullanıcıların yeni bir siteye girdiklerinde anında nasıl etkileşim kurmaları gerektiğini bilmelerine asistan oluyor. Ama giderken, internet sitesi tasarımlarında yaratıcılığın azaldığına da tanık oluyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER