SpaceX balon peşinde

SpaceX balon peşinde

SpaceX balon peşinde

SpaceX'in nihai amacı, bir fırlatmanın her aşamasındaki roket parçalarını tekrar kullanılabilir hale getirmek ve bu yüzden de bu aşamaları kontrol edebilmek için alışılanın dışında taktikler kullanması gerekebilir. Elon Musk, kısa bir süre önce yaptığı duyuruda firmasının, roket üst aşamalarını yörüngesel hızlardan kurtarmak için bir "dev parti balonu" kullanabileceğini belirtti ve bu fikrin "delice" gözüktüğünü de kabul etti. Ünlü milyarder, daha sonra yaptığı bir açıklamada bu balonun üst aşamaların balistik katsayısını (hava direncine karşı koyabilme yeteneği) "tüm Mach rejimleri boyunca" şeklini korurken "mertebe hesabıyla 2" düşüreceğini söyledi.

Eğer bu tür bir sistem çalışırsa SpaceX için pek çok avantajı da beraberinde getirecektir. 2018 itibariyle SpaceX, ilk aşama inişi dahil olmak üzere bir Falcon 9 roketi fırlatmasının bedelinin 62 milyon dolar olacağını tahmin ediyor. Eğer balon kullanmak gibi göreceli olarak ucuz olan bir yöntem ile güvenilir bir şekilde üst aşamaları da yavaşlatabilir ve tekrar kullanabilir hâle getirebilirse hem kendi masraflarını azaltacak, hem de roket fırlatmalarını müşteriler için daha ilgi çekici hale getirecektir.

Bunun yanı sıra Dünya'ya çarpan işe yaramaz üst aşama parçalarının ortadan kalkması ile beraber sağlanan çevre dostu durum, ilk bakışta oldukça "delice" gözüken bu fikrin denenmesi için yeterli gerekçeyi sunabilir...

Önceki HaberSamsung Gear S3, Windows Kilidini Açabilecek  
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2018, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER