Tatilde nelere dikkat etmeliyiz?

Koronavirüs salgınında süreç; hepimizin de bildiği gibi ülkemizde, vatandaşlarımızın lehine ilerliyor.

Tatilde nelere dikkat etmeliyiz?

Koronavirüs salgınında süreç; hepimizin de bildiği gibi ülkemizde, vatandaşlarımızın lehine ilerliyor. Pandemi sürecinde; vaka artışı hızı ve ölüm oranları, tüm dünyada kabul gören kriterlerdir. Alınan önlemlerin sonucu olarak; vaka ve vefat oranlarının azalması, beklenen bir durumdur. Hemen kayda değer olan bu değerlerin, sıfıra yaklaşması ya da sıfır olmasıdır.

Bunun için bazı fedakarlıklarda bulunarak, önlemleri her açıdan göstermek, epeyce gereklidir. İnsanlarımızın büyük çoğunluğu, Sağlık Bakanlığımızın bildirdiği bu önlemlere düzen sağlamış ve deneyim kazanmıştır. Bu korunma yöntemleri, artık bir alışkanlık haline gelmektedir.

Kesinlikle her toplumda, tutarsız davranan kişiler çıkacaktır. Bu koşul, önlemlere ve yasaklara ciddi bir şekilde ahenk karşılayan, maske kullanan, kalabalık ortamlara girmeyen, el hijyenine itina belirten, gerekmedikçe sokağa çıkmayan insanlarımızı; moral olarak negatif etkilememelidir. Unutulmamalıdır oysa; yüksek oranda ahenk, çoğunlukla bütün başarıyı getirir. İnsanlarımız için bunun karşılığında alabilecekleri en büyük ödül, normale yakın bir hayat sürecine kavuşmaktır.

Peki bu yaz süreci nasıl geçecek?

Yaz mevsimine yaklaştığımız şu sıralarda; tatil yapabilecek miyiz ya da nasıl ve ne şekilde geçirebileceğiz sorusu, herkesin aklına gelmektedir. Tatil birçok vakit, bulunduğumuz yerin dışına çıkmak anlamı da taşır. Buna tarafından ilk önce, nasıl bir ulaşım sağlayacağımız önemlidir.

Ulaşım hangi şekilde olursa olsun; ister uçak araba şeklinde, ister özel otomobille deneyimlerimiz yani esas önlemler ile örtüşebilmelidir. Hangi yolla amaçladığımız yere gidersek gidelim, yanımızda bulunan kişilerden kesin ölçülerde uzaktan duracağız. Ailemiz ile birlikte bir yolculuk laf konusuysa; bu konuda biraz daha olunabilir ancak, ailemiz dışındaki yakın almak zorunda kaldığımız insan topluluklarına, muhtemel olduğunca kısa süreli ve kesin bir mesafede kalmaya çalışmalıyız.

Gezi ile ilgili işlemlerimiz sırasında; olası olduğu dek eksik eşya veya objeye bağlantı etmeli, en kısa sürede işlemlerimizi bitirerek, o bölgeden uzaklaşmalı ve bu işlemler bittikten sonra en yakın lavaboya giderek adamakıllı ellerimizi yıkamalıyız. Özel aracımızla seyahate bu arada de, muhtemel olduğunca konaklama yerlerindeki insanlardan uzaktan durmalıyız. İhtiyaç olduğu kadar yakınlaşmalı, gereklilik olduğu değin alışveriş yapmalı ve fazla temasta bulunmamalıyız.

Havuz ve denizler koronavirüste tehlike taşımıyor

Denizden yararlanılacak bir tatil bölgesine gidiyorsak; bulunduğumuz etraf neresi olursa olsun, plajlar dahil insanlara belirtilen bir mesafede (bildiğimiz gibi bu iki metreye değin olabilir) uzakta durmak durumundayız. Olağanüstü büyük olan deniz suyu, virüsler için bir ambar olamaz.

Bu bakımdan deniz suyundan, hatta havuz sularından; koronavirüsün insanlara ulaşması mümkün değildir. Esasen bu gibi virüsler; fazla nem ve ıslaklığa karşısında duyarlıdırlar ve onlar için bir fayda değildir, aksine bu bizim için avantajdır.

Bu bakımdan denizlerden yararlanmanız için bir engel yoktur. Tatilimizi geçirdiğimiz sürede; sağlığımızı bozacak davranışlardan kaçınır, sosyal uzaklık kuralına uyar, iyi beslenir ve kendimize iyi bakarsak bu engebeli virüse karşısında defalarca, daha avantajlı durumda olacağımız bir gerçektir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER