Tehlike çanları Android'e çalıyor

Google'nin yayınladığı son rapora tarafından dünya genelinde aktif olarak kullanılan Android cihazların %42,1'i hala Marshmallow olarak bilinen 6.0 ya da daha önceki sürümlerle çalışıyor.

Tehlike çanları Android'e çalıyor

Google'nin yayınladığı son rapora tarafından dünya genelinde aktif olarak kullanılan Android cihazların %42,1'i hala Marshmallow olarak bilinen 6.0 ya da daha önceki sürümlerle çalışıyor. Sayısı 1 milyardan fazla olan bu Android cihazlar, artık emniyet güncellemeleri almadığı için kötü amaçlı yazılımlara maruz kalma ya da virüs bulaşma riski altında. Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, geçen Eylül'de yayınlanan Android 10 ile birlikte Android 9.0 Pie ve Android 8.0 Oreo sürümlerine sahip Andorid cihazların güvenlik güncellemeleri alabildiğini ancak daha eski sürüme sahip telefonların bu güncellemelerden yoksun kaldığını belirterek Andorid kullanıcılarını uyarıyor.

Güncelleme Almayan Telefonlarda Öne Çıkan 3 Emniyet Açığı

2012'den önce piyasaya sürülen Android telefonları kullananların bilhassa üzüntü duyması gerekiyor, çünkü bu cihazlar Google'nin yayınladığı güvenlik geliştirmelerinden mahrum kalmış durumdalar ve aşağıdaki 3 güvenli olmayan emniyet açığına karşısında savunmasızlar.

1. BlueFrag: Verileri aşırmak ve fena amaçlı yazılım yaymak için cihazın güvenliğinin aşılmasına olanak verebilecek kritik bir emniyet açığı.

2. Stagefright: başlangıçta 2015 yılında keşfedilen bu açık, MMS mesajı yoluyla fena amaçlı yazılımları bulaştırmak için kullanılıyor.

3. Joker: Google Play mağazasında resmi bir başvuru formu olarak görünen, oysa indirilip kullanıldığında cihazlarda bulunan adres defterine izinsiz erişilmesini sağlayan bir emniyet açığı.

Eski Model Telefon Kullananlara 5 Dikkat

Dünyada 500 milyondan pozitif kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs'ün Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, güvenlik güncellemesi almayan Android cihaz kullanıcılarına 5 uyarıda bulunuyor.

1. Google Play dışındaki 3. taraf uygulamaları indirirken tedbirli olun. Andorid cihazlardaki en büyük riskler devlete ait kullanım mağazası olan Google Play dışındaki kaynaklardan indirilen uygulamalardır.

2. Güncellemeleri denetim edin. Eğer mevcut bir emniyet güncellemesi varsa telefonunuzda zorunlu yer açarak güncellemeyi yükleyin.

3. Mobil antivirüs yazılımı kullanın. Telefonunuzu güncel tüm tehditlerden koruyabilecek Bitdefender Mobile Security gibi mobil bir antivirüs yazılımı kullanın.

4. Tıkladığınız bağlantılara uyarı edin. SMS ve MMS mesajlarıyla gelen linklere çok dikkat edin.

5. Sürekli yedekleme yapın. Her ihtimale karşısında bütün verilerinizi uyumlu yedekleyerek muhtemel bir kötü senaryoda manâlı verilerinizi kaybetme riskini ortadan kaldırın.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER