Telefonunuz çalınırsa ne yapmalı?

Kaybolan ya da çalınan cihazlara karşın peşine düşüp takip uygulamaları geliştiren ABD merkezli Prey şirketi, müşterilerinin mobil cihazlarının yüzde 69'unun kaybolduğunu, yüzde 31'inin ise dağıtılmış şekillerde çalındığını bildirdi.

Telefonunuz çalınırsa ne yapmalı?

Kaybolan ya da çalınan cihazlara karşın peşine düşüp takip uygulamaları geliştiren ABD merkezli Prey şirketi, müşterilerinin mobil cihazlarının yüzde 69'unun kaybolduğunu, yüzde 31'inin ise dağıtılmış şekillerde çalındığını bildirdi. Telefonlarımız, yanlış ellere düştüğünde kötüye kullanılabilecek o kadar fazla kıymetli bilgiye sahip. bu nedenle cihazlarımızın güvenliğini, onu kaybetmeden önce sağlamalıyız. Peki telefonumuz kaybolmadan önce ve sonradan hangi adımları atmalıyız? ESET Türkiye Teknik Uzmanı Sıla Gürbüz, telefonsuz kalmanın acısını hafifletecek önerilerde bulundu:

Telefonunuzu yedekleyin, verileri tehlikesiz bir yerde saklayın

Demin yapacak fırsatınız olmadıysa, bir lahza önce yapmalısınız: Mesela acilen. Bunun birçok yolu var. Kısaca, kişiler, mesajlar ve fotoğraflar gibi tüm temel gereksinimleri içeren yerel bir yedekleme dosyasını bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Bunu ayda bir kez yapmanız uzun vadede başınızı ağrıtacak sıkıntılardan kurtulmanızı sağlayabilir.

Alternatif olarak, verilerinizi uyumlu olarak buluta yedekleyecek otomatik yedekleme özelliğini telefonunuzda etkinleştirebilir veya dosyalarınızı buluta manuel olarak yedekleyebilirsiniz. Bulut seçeneğinde, telefonunuz çalınırsa saklanan verilerinizi kolayca yeni bir telefona yükleyebilirsiniz.

Parola ve biyometrik kilitlerle kale gibi korunun

Zeki telefonlar, sıkı korunmalarına yönelik bundan böyle sayısız usul sunuyor. En iyi seçenek, kuvvetli bir parola ve parmak izi gibi bir biyometrik kilit kombinasyonu kullanmaktır. Biyometrik emniyet, yardımcı ekstra bir güvenlik katmanı sağlar. Şifre konusunda da varsayılan seçeneği kullanmayın: Daha karışık bir parola seçin. Şifre ne denli karmaşıksa, bir hırsızın parolayı kırması da o denli zorlaşır.

"Telefonumu bul" özelliğini aktifleştirin

Telefonunuzun markasına ya da çalıştırdığınız sisteme alt olarak, üstünde mutlaka bir "telefonumu bul" seçeneği yüklüdür. iPhone'larda "iPhone'umu Bul", Samsung'larda "Mobil Chzmı Bul" ve genelde Android'lerde "Cihazımı Bul" özelliği bulunur. Kesinlikle etkinleştirilmesi gerekir. Kullanım yalnızca cihazınızı bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, genellikle pat diye artı güvenlik özelliği de barındırır.

Telefonunuzu kaybettiyseniz zil çaldırma özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özellik telefonun ses çıkarmasını sağlar, bu nedenle yakındaysanız zil sesini duyabilirsiniz.

Hem telefonunuzu uzak silebilirsiniz. Bu seçeneği sadece son tedavi olarak kullanın. Telefonunuzu kaybedersiniz, oysa en azından verileriniz gizli kalır. Cihazınızı yeniden katiyen görmeyeceğinizden eminseniz, operatörünüzle irtibat kurmalı ve telefonunuzun kaybolduğunu veya çalındığını bildirmelisiniz. Kötüye kullanılmaması için SIM kartınızı devre dışı bırakacaklardır.

Tedbirli olun

Evvelden tasarlama, cihazınızı kaybetmeniz durumunda sizi çoğu sıkıntıdan kurtarabilir. Kısaca; telefonunuzu tehlikesiz ışık halkası getirin, bütün verileri yedekleyin ve "telefonumu bul" özelliğini ayarlayın. Cihazınız çalınır ya da kaybolursa, en azından cihazı güvence altına elde etmek ve geri dönüşünü kolaylaştırmak için olası olan her şeyi yaptığınızdan belirli olabilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER