Türk Astronomdan Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Buluş: 'Tuhaf Dev Yıldız'

Türk Astronomdan Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Buluş: 'Tuhaf Dev Yıldız'

Türk Astronomdan Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Buluş: 'Tuhaf Dev Yıldız'

Astronom Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, uzaydaki bir cismin 'kimyasal tuhaf' olarak adlandırılan sıcak bir dev yıldız olduğunu keşfetti. Kılıçoğlu'nun bu keşfi, bilim dünyasında heyecan yarattı...

Ankara Üniversitesi astronomlarından Kılıçoğlu, üniversitenin rasathanesinde yıldızlara dair araştırmalar yapıyor.

s-074376e79353bbbe11749dab657b59efea59dcAA'nın haberine göre, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, 2 yıllık gözlem ve araştırmaları sonrasında, uzayda 'kimyasal tuhaf' olarak adlandırılan sıcak bir dev yıldız olduğunu keşfetti.

100 şüpheli cismi iki yıl boyunca gözlemledi.

s-9d1b534325587ab81fa3038067ea6cf75874d8Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde, 2016 yılında teleskoplara kurulan 'Tayfçeker' isimli bir teknoloji sayesinde yıldız ışığından küçük bir gökkuşağı oluşturabildiklerini keşfettiğini ifade eden Kılıçoğlu, bu gökkuşağı sayesinde yıldızların doğası ile ilgili birçok bilgi çok sayıda bilgi edinebileceklerini anladığını belirtti.Kılıçoğlu, bu teknolojyi kullanarak Fransa'daki Sorbonne Üniversitesinden doktora tez danışmanı olan Prof. Richard Monier'in listesinde yer alan 100 şüpheli cismi akşamdan sabaha kadar, iki yıl boyunca gözlemledi.

HR 62 kodlu yıldızın 'kimyasal tuhaflığını' keşfetti: Güneş'ten 5 kat daha kütleli, 10 kat daha büyük, 2 kat daha sıcak ve Dünya'dan yaklaşık bin 250 ışık yılı (12 katrilyon kilometre) uzaklıkta

s-e95fcc5e8e81b19773845d912b72e12cdb5ee2Doç. Dr. Kılıçoğlu, muhabirlere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Keşfettiğimiz yıldız, daha önce tanımlanan kimyasal tuhaf yıldızlarla karşılaştırıldığında farklı bir özelliğe sahip. Genellikle bu sıcaklığa sahip kimyasal tuhaf yıldızlar çapları Güneş ile kıyaslanabilir olan cüce yıldızlarda bulunabiliyordu. Ancak kimyasal tuhaf olduğunu keşfettiğimiz yıldız, öncekilerden farklı olarak hem sıcak hem de dev olma özelliğine sahip. Bu özellikleri ile evrende benzerine çok nadir rastlanabilecek bir yıldızın doğasını rasathanemizdeki cihazlarla su yüzüne çıkartmış olduk.Yüzeyinin sıcaklığı Güneş'in sıcaklığı olan 5 bin 500 derecenin iki katından fazla ve 12 bin derecede, yani oldukça sıcak ve mavi renkli bir yıldız. Ayrıca, Güneş'in uzaya yaydığı ışınımdan 2 bin 100 kat daha fazla ışınım yayıyor. Dünya'ya ise bin 250 ışık yılı, yani 12 katrilyon kilometre uzaklıkta."

'Bilim dünyasında yeni heyecanlar yarattı.'

s-d4c3d0165547aac0e4df8a84c9d57058145a6dKılıçoğlu, keşfettiği yıldızın, mevcut teorilerle örtüşmediğini ifade ederek "Tuhaf olduğunu keşfettiğimiz yıldız, öne sürülen teorilerle tam olarak uyuşmuyor. Keşfimiz, uzayda daha önce bilinmeyen sırların aydınlatılması açısından bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple bilim dünyasında yeni heyecanlar yarattı." şeklinde konuştu.

Rektör İbiş: 'Başarılı çalışmalar, yeni teknolojilerle devam edecek'

Rektör İbiş: 'Başarılı çalışmalar, yeni teknolojilerle devam edecek'Rektör İbiş: 'Başarılı çalışmalar, yeni teknolojilerle devam edecek' Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise, yaşanan gelişme ile ilgili olarak, "2 yıl önce yeni bir gezegen keşfeden Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim elemanlarımız, yakın zamanda da iki yıldızı uluslararası arenada keşif listelerine eklediler. Üniversitemizin Türkiye ve dünyada ses getiren, astronomi ve uzay ile ilgili başarılı çalışmalarına rasathanemizde sağladığımız yeni teknoloji ile artarak devam edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2019, 20:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER