Uzay yürüyüşünde "ayna kazası"

Milletlerarası Uzay İstasyonu'nda rutin bir bakım esnasında NASA astronotu Chris Cassidy, her sene büyüyen uzay çöplüğüne yanlışlıkla minik bir katkıda bulundu.

Uzay yürüyüşünde

Milletlerarası Uzay İstasyonu'nda rutin bir bakım esnasında NASA astronotu Chris Cassidy, her sene büyüyen uzay çöplüğüne yanlışlıkla minik bir katkıda bulundu. CNN'in bildirdiğine kadar Cassidy, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dışında yer alan 194 kilogramlık büyük bir pil paketini değiştirirken, uzay giysisine tabi olan ufak bir ayna koparak uzaklara süzüldü.

Bu aynalar astronotların bileklerine bağlı ve keza uzay giysilerindeki elektrikli parçaları keza de oluşabilecek kör noktaları görmelerini sağlıyor. 7x12 santimetre boyutlarında olan bu aynalar yaklaşık 50 gram ağırlığında.

Neyse ancak bu minik sorun dıştan Cassidy ve bir diğer NASA astronotu olan Robert Behnken, NASA'nın bir blog yazısı aracılığıyla duyurduğu üzere "uzay istasyonunun bataryalarını başkalaşmak için yapılacak dört uzay yürüyüşünün ilkinde planlanan bütün çalışmaları tamamladılar."

İki astronot, var olan nikel-hidrojen bataryaları yeni lityum-iyon bataryalar ile değiştirdiler. Yeni bataryalar, istasyonun güneş düzenleri tarafından oluşturulan enerjiyi depolayarak güneş ışığı aşağıda olmadığı zamanlarda mikro-yerçekimi laboratuvarına zor sağlıyor.

Gerçekleştirilen uzay yürüyüşü 6 saat 7 dakika sürdü. Cassidy ve Behnken ikilisinin 1 Temmuz tarihinde ikinci uzay yürüyüşü ile daha artı görevi tamamlaması planlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER