"Yarını Kodlayanlar" tamamlandı!

Toplumsal başkalaşım ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle etkinlik belirten Türkiye Vodafone Vakfı'nın yeni herif koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlediği online ideathon'da sonuçlar kesin oldu. "Yarını Kodlayanlar Online Covideath.

Toplumsal başkalaşım ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle etkinlik belirten Türkiye Vodafone Vakfı'nın yeni herif koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlediği online ideathon'da sonuçlar kesin oldu. "Yarını Kodlayanlar Online Covideathon" adı aşağıda 14-17 yaş arası lise öğrencilerine karşın olarak düzenlenen etkinlikte birinciliği, "Yeni Tür Otonom Dezenfeksiyon Robotu" projesiyle İTO Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencileri Zehra Betül Tekin ve Damla Korkmaz'ın oluşturduğu InovaTeam takımı kazanırken, "Covcam" projesiyle Özel Enka Teknik Okulları 11. sınıf öğrencileri Dilay Dal ve Dilan Deniz Uçar'ın oluşturduğu Covcam takımı ikinci ve "COVID RH" projesiyle Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Konuşmacı Lisesi 12. derslik öğrencileri Ceyda Özdemir ve Özge Yılmaz'ın oluşturduğu The Optimizers takımı üçüncü oldu. Türkiye ve KKTC'den 129 ekip ve 339 gencin katıldığı online ideathon'da dereceye girenlere toplam 17 bin TL bedel teknoloji çeki dağıtıldı. bununla beraber, projeleri hayata vermek için fizibilite çalışmalarına da başlandı.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi:

"Koronavirüs salgını nedeniyle dünyada ve Türkiye'de olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Toplum olarak birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, 'iyilik için teknoloji' vizyonumuzla teknolojiyi insan hayatını iyileştirmek için kullanıyoruz. Bu doğrultuda, lise öğrencilerine yönelik bir online ideathon düzenledik. Öğrencilerimizden, virüs salgınının ahali üstünde yarattığı olumsuz etkileri minimuma indirecek bir teknolojik düşünce geliştirmelerini istedik. Amacımız, salgınla ilgili farkındalık yaratmak ve uygulanabilir bir fikri hayata geçirmekti. acilen da ideathon'a katılan projeleri hayata devretmek için yapılabilirlik çalışmaları yapıyoruz. Etkinliğimize katılan bütün gençlere teşekkür ediyor, dereceye giren takımlarımızı kutluyoruz."

Habitat Derneği Idare Heyeti Başkanı Sezai Hazır ise şöyle konuştu:

"Covid-19 salgınının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini göstermeye başlamasından kısa vakit daha sonra kurum olarak bu döneme hızlıca adapte olduk ve tüm çalışmalarımızı online platformlara taşıdık. Ülkece baskı günlerden geçtiğimiz bir dönemde bu salgın karşında bir sivil toplum örgütü olarak aksiyon almanın zorunluluğunu hissederek, çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz Yarını Kodlayanlar projesi bünyesinde bir ideathon gerçekleştirdik. Yarını Kodlayanlar Online Covideathon ile gençlerimizin Covid-19 kaynaklı oluşan sorunlara ve ihtiyaçlara karşın teknolojiyi kullanarak geliştirdikleri projeleri sergileyecekleri bir platform ve konu özelinde farkındalık yaratmayı amaçladık. Jürisinde de yer aldığım bu ideathon'a katılan ve dereceye giren bütün takımlarımızı ve gençlerimizi kutluyor ve tebrik ediyorum."

Gençlerden reformcu fikirler

"Yarını Kodlayanlar Online Covideathon"da katılımcılardan virüs salgınının ırk üzerinde yarattığı olumsuz etkileri minimuma indirecek bir teknolojik fikir geliştirmeleri istendi. Gençlerin 2-4 şahsiyet takımlar halinde yer aldıkları ideathon'da, katılımcılara online mentorluk sunuldu. Ön değer biçme sonucu finale kalan 10 takım bir telekonferansta projelerini jüriye sundu. Yapılan puanlamanın gerisinde ilk 3'e giren takımlar belirlendi.

"Yarını Kodlayanlar Online Covideathon"da birinci olan "Yeni Cins Otonom Dezenfeksiyon Robotu" projesi, bölgeyi ultraviyole ışınla dezenfekte etmeyi hedeflerken; ikinci olan 'Covcam' projesi, Covid-19 virüsünün tespiti için kullanılabilecek bir başvuru formu; üçüncülüğü alan "COVID RH" projesi ise Covid-19 virüsüne karşı uygulanan plazma tedavisinin doğru kişiye yönlendirilmesini karşılayan bir uygulamadan oluşuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER