Yeni Zelanda koronavirüsü yendi

Yeni Zelanda koronavirüs salgınına karşısında başarılı oldu.

Yeni Zelanda koronavirüsü yendi

Yeni Zelanda koronavirüs salgınına karşısında başarılı oldu. Yeni olgu sayısının tek haneli rakamlara düştüğü Yeni Zelanda, salgının "şu lahza için" durduğunu açıkladı. Uzmanlar, ikinci dalga riskine karşı temkinli davranılması konusunda uyarıyor.

Yeni Zelanda'da Yaşam Normale Dönüyor

Yeni Zelanda getirilen sert yasakları kaldırmadan önce, koronavirüs salgının ülkede durmuş olduğunu açıkladı. Salı gününden itibaren bir takım işyerleri, hastaneler ve eğitim kurumları çalışmalarına olağan olarak devam edecek. Oysa toplumun büyük bir kesimi sosyal etkileşimi alıkoymak namına evlerde kalmaya devam edecek.

Ekonomi Evet, Sosyal Etkileşim Hayır

Hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, ekonomiyi açtıklarını fakat sosyal hayatın hala kapalı kalması gerektiğini söyledi. Yeni Zelanda'da 1.500 koronavirüs vakası ve buna emrindeki olarak 19 vefat gerçekleşti. Sıhhat bakanı Ashley Bloomfield, son günlerde elde edilen düşük rakamların, "salgını bertaraf etmiş olduğumuzun dinç bir göstergesi" olduğunu söyledi. Ancak, salgının tamamen yok olmadığı da tanıdık bir hakiki. Yeni vakalar yeniden ortaya çıkıyor ancak en azındna bu vakaların nereden geldiği, kaynağı artık biliniyor.

Yeni Zelanda başbakanı Ardern "toplum içinde geniş alanda koronavirüs yayılımına rastlanmıyor" diyor. "Savaşı kazandık. Ama bu zaferi koruyabilmek için tedbirli olmaya devam etmeliyiz."

Yeni Zelanda Koronavirüs'e Karşısında Ne Yapmıştı?

Yeni Zelanda koronavirüs salgınından korunmak için, Dünya'da gözlemlenen en sert yasakları uygulayan ülke oldu. Salgının ilk günlerinde, sadece birkaç düzine olgu varken seyahatleri ve sosyal aktiviteleri yasakladı, sınırlarını kapattı, ülkeye gelen herkesi karantinaya aldı, sert bir sokağa çıkma yasağı uyguladı ve geniş çaplı deneme – izleme uygulamaları gerçekleştirdi. 26 martta plajlar, sahiller ve oyun alanları, ofisler ve okullar kapatıldı. Evlere servis de dahil almak üzere bütün bar ve restoranlar da kapandı.

Yeni Zelanda'da AVM'ler ve Okullar Açılacak Mı?

Yeni Zelanda bu hafta bir takım işyerlerinin açılmasına izin verecek. Evlere servis yapan restoranlar da açılacak, oysa yalnızca paket servisi için çalışacaklar. Ülke vatandaşları kendi kapalı grupları içinde kalmaya ve 2 metre sosyal mesafeyi korumaları konusunda uyarıldı. Toplu aktivitelere hala izin verilmiyor, okullar ve AVM'ler de kapalı kalmaya devam edecek. Ülkenin sınırları da kapalı kalacak.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER