Zelandiya'nın haritaları yayımlandı

Muhtemelen, gezegenimizde yedi kıta olduğunu biliyorsunuz: Afrika, Asya, Antarktika, Avusturalya/Okyanusya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika.

Zelandiya'nın haritaları yayımlandı

Muhtemelen, gezegenimizde yedi kıta olduğunu biliyorsunuz: Afrika, Asya, Antarktika, Avusturalya/Okyanusya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika. Ama pek çok jeolog, Zelandiya'nın da bu grubun içerisinde yer alması gerektiğini savunuyor.

Yeni bir proje doğruca uzun süredir kayıp olan bu kıtanın ayrıntılı haritalarını incelemek muhtemel. bununla birlikte Te Riu-a-Maui olarak da bilinen Zelandiya kıtası, güneybatı Pasifik'te 5 milyon kilometrekare alana sahip. Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve birkaç Pasifik adası hariç, "Sekizinci Kıta"nın %94'ü acilen Avusturalya'nın doğu kıyısının açıklarında suyun aşağıda yatıyor. 2017 yılında Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve Avusturalya'dan jeologlar, Zelandiya'nın bir mikro-kıta ya da kıta parçası yerine kıta olarak tanımlanmak için gerekli tüm şartları yerine getirdiği sonucuna ulaşmışlardı.

Zelandiya'nın Tarihi

Yeni Zelanda araştırma grubu GNS Science jeologları, okyanus tabanının ve Dünya'nın sekizinci kıtasının tektonik kaynağının güzel bazı haritalarını yayımladılar.

Zelandiya, Jurassic döneminde (yaklaşık 180 milyon sene önce) var olan tarihi Gondwanaland süper-kıtasından koparak 79 ile 83 milyon sene öncesinde bir dönemde ortaya çıktı. Gondwana'nın kalıntıları, aralarında Güney Amerika, Afrika, Antarktika, Avusturalya, Hindistan daha aşağı-kıtası, Arabistan ve son olarak da Zelandiya elde etmek üzere günümüzdeki kıtasal alanın takriben üçte ikisini oluşturuyor.

Zelandiya, 50 ve 35 milyon yıl önce kocaman tepe değişimleri yaşadı ve batarak bugün görülen (veya görülemeyen) su altı kıtasına dönüştü.

Son yıllarda bu batık kıtayı araştıran projelerin sayısı artmış olsa da, büyük oranda sıcacık olan kıta hakkında halen bilmediğimiz pek fazla şey bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER