GDO'lu gıdaya geçit yok!

GDO’lu gıdaya geçit yok!

GDO'lu gıdaya geçit yok!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'de genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretimi ve gıdada kullanımının yasak olduğunu anımsatarak, "Gıda güvenirliliğini sağlamak amacıyla GDO içermesi muhtemel ya da riskli görülen ürünlere yönelik denetim planını her yıl revize ediyoruz. Bu kapsamda bebek mamaları, devam formülleri, bisküvi, çikolata, fındık-fıstık ezmesi gibi ürün grupları etkin şekilde denetleniyor" dedi.

1 MİLYONU AŞKIN ÜRÜN

Hükümetin 2010'de çıkardığı Biyogüvenlik Yasası, bebek mamaları da dahil insan gıdalarında GDO'yu yasaklıyor. Buna aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Tarım Bakanlığı 1 milyonun üzerinde gıda denetimi gerçekleştirirken GDO denetimleri konusunda büyük hassasiyet gösteriliyor. Genetiği değiştirilen ürünlere ilişkin başvurulara Biyogüvenlik Kurulu'nun bilimsel esaslara göre yapılan risk ve sosyo ekonomik değerlendirme sonuçlarına göre karar verdiğini belirten Fakıbaba, "Kurul tarafından bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen olmadığından gıda amaçlı genetiği değiştirilmiş ürün ithaline izin verilmemekte olup, ayrıca ülkemizde tüm GDO'lu ürünlerin üretimi yasak" dedi.

YEMDE ETİKET KONTROLÜ

Bakan Fakıbaba, yem amaçlı ithal edilen GDO'lu ürünlerin ithal aşamasından yurt içi dolaşımında yem oluncaya kadar izlendiğini bildirdi. Yıllık kontrol planı kapsamında ülke genelinde denetimlerin yapıldığını anlatan Fakıbaba, "GDO hayvan yemi olarak kullanılıyor. Bizim gıdalarımızda GDO yok" dedi. Gıda Tarım Bakanı Fakıbaba, "GDO içermesi muhtemel ya da riskli görülen 'bebek ve küçük çocuk ek gıdaları, devam formülleri, mısır, soya ve bileşiminde bulunan ürünler, bisküvi, çikolata' ürün gruplarına yönelik resmi kontrollerde olumsuzluk tespit edilmesi halinde yasal işlem uygulanmaktadır" dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2017, 00:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER