10 kartlı alışverişin 9’u temassız

FİNANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ İngiliz bankaları geleneksel şube ağını daraltarak dijital bankacılığa yöneldi.

10 kartlı alışverişin 9’u temassız

FİNANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz bankaları geleneksel şube ağını daraltarak dijital bankacılığa yöneldi. Bu kapsamda da internet, mobil bankacılık ve kartlı işlemler artmaya devam ediyor. Lloyds Bank'ın verilerine göre, yüz yüze yapılan her 10 banka kartı alışverişinden yaklaşık dokuzu artık temassız.

Temassız teknoloji kullanılarak şahsen yapılan banka kartlarına yapılan harcamalar son üç yılda %65'ten %87'ye yükseldi.

Temassız işlemlerin artmasında, sınırın 30 sterlinden 45 sterline daha sonra da 100 sterline yükselmesi üyük etki sağladı. Pandemi süreci de bu alışkanlığın kazanılmasında etkili olan diğer bir faktör.

Temassız, işlemlerin %93'ünün kullanıldığı restoranlarda en popüler ve ortalama satın alma fiyatlarının yüksek olduğu elektrik mağazalarında (işlemlerin %68'i) en az popülerdir.

Dokundur ve öde son derece popüler olduğunu kanıtlamış olsa da Lloyds, müşterilerin kendi limitlerini belirlemelerine olanak tanıyan özelliğinin güçlü bir şekilde alındığını söylüyor.

Özellik 2021 sonbaharında kullanıma sunulduğundan beri, 800.000 Banka kartı müşterisi bunu temassız ödemeleri dondurmak veya alternatif bir limit seçmek için kullandı. Sınırlarını belirleyenlerin yarısından fazlası 50 sterlinin altında olanı seçti.

TÜRKİYE’DE DE ORAN HIZLA YÜKSELİYOR

2022 yılının ilk altı ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 1,44 trilyon TL oldu. Bu dönemde 153 milyar TL tutarında yabancı kartlarla ödeme yapıldı. Her üç kartlı ödemeden 2'sinde temassız ödeme tercih edildi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2022 yılının ilk altı ayına ait verileri açıkladı. Buna göre, Haziran sonu itibarıyla Türkiye’de 91,1 milyon adet kredi kartı, 157,8 milyon adet banka kartı ve 63,9 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor.

2022 yılının ilk altı ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 1,44 trilyon TL oldu. Kartlı ödemelerde, 2022 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla büyüme yüzde 298 artış ve 55,7 milyar TL'lik ödemeyle 'havayolları' sektörünü sırasıyla, 'konaklama', 'yemek', 'akaryakıt istasyonları' ve 'kuyumculuk' sektörleri takip etti.

BDDK kartlı ödemelerde temassız işlem limitini artırdı

Temassız ödemelerin geleceği

İngiltere’de temassız ödemede yeni dönem başladı

İngiltere temassız limiti 100 sterline çıkarıyor

Kredi kartı faizlerinde rekor artış

Temmuzda kartlı harcamalar arttı

Genel kartlı ödeme endeksi arttı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER