15 Kişi Kaçırılmıştı: Korsan Saldırısına Uğrayan Gemide Son Durum Ne?

Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğrayan gemi ve kaçırılan 15 Türk mürettebatın akıbetine ilişkin son gelişmeleri Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu aktardı.

15 Kişi Kaçırılmıştı: Korsan Saldırısına Uğrayan Gemide Son Durum Ne?

Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğrayan gemi ve kaçırılan 15 Türk mürettebatın akıbetine ilişkin son gelişmeleri Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu aktardı. Mürettebatın kurtarılması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Bakan, korsanların henüz geri dönüş yapmadıklarını söyledi. Çavuşoğlu, geminin Gabon karasularında olduğunu ve Port Gentil limanına yanaşmak için beklediğini bildirdi.

s-783a69d81b3e21b782f91722615c645cd6505b
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gemi ve mürettebata ilişkin son gelişmeleri NTV'de katıldığı canlı yayında anlattı.Geminin yabancı bandıralı, yabancı bir armatörün gemisi olduğunu ancak mürettebatı bir Türk firmasının sağladığını belirten Çavuşoğlu, "Yani gemi Türk şirketine ait değil. İçindeki 19 personel Türk, 1 tanesi Azerbaycan vatandaşı. Maalesef Azerbaycan vatandaşı kardeşimiz vefat etti." dedi.Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov'la konuya ilişkin dün görüştüğünü hatırlatarak "Cenazemizi de alıp Türkiye üzerinden Azerbaycan'a göndermek için her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, konsolosluk birimleri şu anda çalışıyor." diye konuştu.Geminin Gabon karasuları içinde olduğunu ve Port Gentil limanına yanaşmak için beklediğini söyleyen Çavuşoğlu, Gabon'dan teknik personel talebinde bulunulduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Gemi yanaşır yanaşmaz cenazemizi alıp orada gerekli işlemleri yapacağız." dedi.

"Vatandaşlarımızın kurtarılması için gerekli temasları başlattık"

s-8eaa2a12fa9cc1cca9539e79801d3e0e2b8f5f
Liberya bayraklı Mozart'ın Türk mürettebatı (Foto: Sözcü) Türkiye'nin Gabon nezdindeki Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız'ın bu sabah ilk uçakla Port Gentil'e ulaştığını ve süreci yakından takip ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Diğer taraftan kaçırılan vatandaşlarımızın kurtarılması için de gerekli temasları tüm ülkelerle başlattık." ifadesini kullandı.Çavuşoğlu, geminin sahibi şirketin de gerekli tüm çalışmaları yürüttüğünü, hukukçular, sigorta şirketleri ve gemiye personel sağlayan şirketle de temasta olduklarını aktardı.Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızı kaçıran bu haydutlar, korsanlar henüz geri dönüş sağlamadılar. Bunlar belli bir zaman geçtikten sonra, daha önce de bizim gemilerimize, başka ülkelerin gemilerine saldırılar oldu. Onlar belli bir zamandan sonra arayıp taleplerini iletiyorlar. Ama her türlü hazırlık ve çalışma yapıldı." diye konuştu.

Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi: "Gemimizi bekliyoruz"

s-9550aef094b9fcb6a0910852c4a3672b984f86
Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız ise yaptığı açıklamada, "Gemimiz Port-Gentil limanına 10 mil uzaklıkta. Gemimizin limanın sınırlarında demirlemesini sağlamaya çalışıyoruz. Demirlendiği anda da botlarla gemiye doğru gideceğiz. Şu anda limanda bütün yetkililer bize yardımcı olmaya çalışıyor. Geminin yerini belirlemeye çalışıyoruz. Belirlediğimiz anda oraya doğru gideceğiz." diye konuştu.Sürecin geminin ait olduğu denizcilik şirketinin de koordinasyonuyla adım adım ilerlediğini dile getiren Kaygısız, "Öncelikle cenazemizin nakliyle ilgili işlemleri başlatacağız. İlk aşamada morga naklini sağlamamız gerekiyor. Süreci adım adım takip ediyoruz. Önce gemimizin demirlemesi, bizim oraya ulaşmamız, mürettebatı görmemiz, hızlıca cenazemizi almamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Nijerya'da Korsanlar Türk Gemisine Saldırdı: 1 Kişi Öldürüldü, 15 Kişi Kaçırıldı Liberya bayraklı Mozart isimli gemi, dün Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutları tarafından saldırıya uğramıştı. Deniz haydutları, 19 personelden 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmiş, arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüştü. Gemi, 3 personelle Gabon'un Port-Gentil Limanı'na doğru hareket etmişti. Boşanmak İsteyen Eşine Falçatayla Saldıran Cani İçin 20 Yıl İsteniyor - Dedikodular Üzerine Test Yaptılar: Babanın İki Farklı DNA'ya Sahip Olduğu Ortaya Çıktı - Çin'de Mahsur Kalan 22 Madenciden 11'i Günler Sonra Kurtarıldı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER