18 milyarlık dev projede düğmeye basılıyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin 70 takvim rüyası olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadar 2008 yılında temeli atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde elektrik üretiminin başlayacağını müjdeledi.

18 milyarlık dev projede düğmeye basılıyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin 70 takvim rüyası olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadar 2008 yılında temeli atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde elektrik üretiminin başlayacağını müjdeledi. Dicle Nehri üzerine yapı edilen ve kurulu şiddet bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonradan Türkiye'nin dördüncü büyük barajı konumunda yer alan Ilısu Barajı'nın ön yüzü beton astarlı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve karoser uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer aldığını ifade eden Pakdemirli, tesisin temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip olduğunu dile getirdi.

Yıl sonunda bütün kapasiteyle hizmete girmiş olacak

Pakdemirli, yapı edilen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin herkes 200 MW gücünde 6 tribünden oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da video konferans yöntemiyle açılışına katılacağı ilk tribünü 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda hizmete alacağız. İlk tribünün hizmete girmesiyle takvim 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek ve ekonomiye ek 355 milyon lira katkı sağlanacak. Bu üretim rakamı 1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. sonra ise her ay bir tribünün daha hizmete alınmasıyla sene ardına kadar barajın bütün kapasiteyle üretime geçmesini hedefliyoruz. Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral bütün kapasite ile devreye girdiğinde yılda sıradan 4 bin 120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı maddesi sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.”
Baraj inşaatı dahilinde araçların zorlukla geçtiği Midyat- Dargeçit yolunun yeniden yapıldığını belirten Pakdemirli, bu çerçevede 52 kilometre ulaşım yolu ile Dicle Nehri üstüne 250 metre uzunluğunda köprü yapı edildiğini, hem Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır'a ait köylerde de 237 kilometre asfalt dolgun köy yolunu yapmaya başladıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, Ilısu projesinin baraj, tekrar ikâmetgâh, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve öteki inşaatlar ile beraber takriben 18 milyar liraya mülk olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER