2020 yılı yaş nehir sezonu başladı

Çaylıklara giren üreticiler Ramazan Bayramı arefesinden başlayarak bayramın son gününe değin sürecek olan sokağa çıkma yasağından önce hızlı bir şekilde çaylarını toplamaya başlarken, sokağa çıkma yasağı sırasında çayın kalitesini kaybedeceğinden endişelenen akarsu .

2020 yılı yaş nehir sezonu başladı

Çaylıklara giren üreticiler Ramazan Bayramı arefesinden başlayarak bayramın son gününe değin sürecek olan sokağa çıkma yasağından önce hızlı bir şekilde çaylarını toplamaya başlarken, sokağa çıkma yasağı sırasında çayın kalitesini kaybedeceğinden endişelenen akarsu üreticisi, yasağın nehir tarımında uygulanmaması gerektiğini savundu.

ÇAYKUR'un dere sezonunu açmakta geç kaldığını dile getiren çay üreticisi İhsan Bal, 4 jurnal sokağa çıkma yasağının da çayın kartlaşmasına sebep olacağını açıklama etti. Bal “Herkese şanslı uğurlu olsun. Randevu sistemi var cümbür cemaat saatinde gelip çayını satacak. Fazla hoş bir kullanım oldu. Yurttaş uyar mı biliyorum fakat herkesin uyması gerekiyor. Akarsu geçiyor sahiden ÇAYKUR'un asgari bir hafta önce açması gerekiyordu. Eğer havalar iyi giderse akarsu fazla derecede geçer. Pazartesi günü akarsu toplanması lüzumlu. 4 gün sokağa çıkma yasağında dere toplanmasa nehir kartlaşır. ÇAYKUR haddinden artı geç kaldı. Bir hafta önce açılmalıydı. Fazla derecede sıcak var dere suyunu almış. 4 gün daha sonra çayın suyu geçecek daha sonra ÇAYKUR hasar edecek 4 gün sonra çıkacak nehir daha değişecek. Ondan meydana çıkan çay çöp olacak” dedi.

Ramazan Bayramı arefesinden başlayarak 4 gün sürecek olan sokağa çıkma yasağının üreticiye uygulanmaması gerektiğini ve eğer uygulanırsa 1 ton çayda 150 kilogramlık hasar edeceklerini dile getiren bir diğer nehir üreticisi Mehmet Özdemir ise “Akarsu hasadı şuanda başladı. Çayımız gelmiş şuanda toplamaya devam ediyoruz. Çay şuanda tamamen toplanmaklık oldu. Sokağa çıkma yasağı uygulanacak bu da çayın geçmesine neden olacak. ÇAYKUR'un yeni bir karar alması gerekiyor. Tarıma sokağa çıkma yasağının olmaması gerekiyor. Çünkü tarım bu geçiyor. Sonra ÇAYKUR'da diyecek ancak bu çay karardı almıyorum. Tonunda 100-150 kilo hasar eder. Randevu sistemi iyi oldu. Alım yerine yığılma olmayacak. Hastalık döneminde çok iyi bir kullanım olacak. Kotanın yüksek olması çok güzel. Kotamız az olduğunda özel sektöre akarsu veriyorduk şu anda güzel oldu. 4 gün sokağa çıkma yasağı çayı fazla etkileyecek. ÇAYKUR kalite diyor. Nitelikli dere yapması için çayı vaktinde olması gerekiyor. Dere hastalıktan dolayı zaten geç kaldı hemen sokağa çıkma yasağı gelirse daha da geç kalacak. Ürün burada zamanı geçmeye başladı, kartlaştı. Önün için geç kalındı Kemalpaşa bizden 15 gün erken başlıyor. Düşünün oranın çayı ne oldu” biçiminde konuştu.

Hasan Fehmi Demir - Oğuz Bal
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER