400 Yıllık Tarih Çöplüğe Döndü: Esenler'de Tarihi Su Sebili Bakımsızlıktan Tanınmayacak Halde

İstanbul'un Esenler ilçesinde bulunan 400 yıllık tarihi su sebili, bakımsızlıktan çöplüğe döndü.

400 Yıllık Tarih Çöplüğe Döndü: Esenler'de Tarihi Su Sebili Bakımsızlıktan Tanınmayacak Halde

İstanbul'un Esenler ilçesinde bulunan 400 yıllık tarihi su sebili, bakımsızlıktan çöplüğe döndü. Kimsenin tarihinden haberdar dahi olmadığı su sebili, restore edileceği günü bekliyor. 

İstanbul'un bugüne kadar gelebilmiş en eski su yapılarından

s-e47547be1929452aba22db17cf3cd117ae0a08AA'nın aktardığı bilgiye göre, İstanbul'un Esenler ilçesine bağlı Atışalanı'nda bulunan tarihi su sebili, bakımsız hali ile adeta bir çöplüğe döndü. 5,5  metre yüksekliğindeki Süleymaniye Kubbesi ile 3.45 metre yüksekliğindeki Beylik Kubbesi'nden oluşan yapı, İstanbul'un en eski su yapılarından. Kimsenin tarihine dair bilgi sahibi olmadığı su sebili, bir dönem evsizler tarafından kullanıldıktan sonra mahalle sakinlerinin şikayeti üzerine bariyer ile çevrildi.

'Haberim yoktu'

s-c062aa27e3f763510816eb62e862d894e91d8130 yıldır Atışalanı'nda ikamet ettiğini söyleyen Bülent Kaçak, su sebiliyle ilgili olarak "Maalesef bilmiyorum ne olduğunu az önce öğrendim. Çöplük, pislik içinde ve maalesef bakımsız. Ben buraya biraz uzak oturuyorum. Kütüphane için geldim. Ama yıllardır bu yolu kullanırım. Böyle bir tarihin var olduğundan haberim yoktu. Böyle bir yapıyı bilmememin sebebi de bu derece bakımsız olmasından dolayı" dedi.

'En az 400 yıllık olduğu kesin'

s-bdc0a1a273acf410de6d4c2d04a0da6c0d4650Kent araştırmacısı Berk Erkent ise şu açıklamada bulundu:
''Burası çok eski bir yapı. Şu anda tam kaç yılında yapıldığına dair net bir bilgi yok. Ama en az 400 yıllık olduğu kesin. Çünkü 1650'li yıllarda bir çizimde yer alıyor. Burası İstanbul'un en eski su yolları olan Halkalı su yollarının bulunduğu bölge.  Halkalı, Mahmutbey, Bağcılar'dan gelen suların tarihi yarımadaya ulaşması için bu güzergahı kullanıyordu. Burası da Avasköy Maksemi olarak anılan bir bölge. Buradan tarihi yarımadaya özellikle, çok önemli mekanlara Topkapı Sarayı, Nuriosmaniye Cami gibi Sur içi İstanbul'una en önemli yerlerine su taşıyan, su yollarının üzerinde olan bir yapı. Burada Halkalı sularına ait, gelen sular ikiye ayrılırdı. Bu daha çok Avasköy Sebili olarak anılıyor ama, sebilden daha çok bir maksem aslında. İşte o halkalı suları buradan 2'ye ayrılırdı Süleymaniye ve Beylik suları olarak. Buradan da 2 kol halinde tarihi yarımadaya giderek belli mekanların su ihtiyaçlarını karşılardı.''
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER