50+1'e Dokunulmayacak, AYM'ye Kısıtlama... Sürpriz Görüşmeden Hangi Sonuçlar Çıktı?

50+1 değiştirilmeyecek Yeni çalışmanın yüzde 50+1 de dahil, yeni sistemin özüne dokunacak herhangi bir değişiklik içermediği kaydediliyor.

50+1'e Dokunulmayacak, AYM'ye Kısıtlama... Sürpriz Görüşmeden Hangi Sonuçlar Çıktı?
s-6e340456f90bfd66cb459410158100bf63088a

50+1 değiştirilmeyecek

Yeni çalışmanın yüzde 50+1 de dahil, yeni sistemin özüne dokunacak herhangi bir değişiklik içermediği kaydediliyor. AK Parti’nin yeni anayasa çalışmasında tüm anayasal kurumların “sivil bakış açısıyla” yeniden tanımlanacağına işaret edilirken, bazı kurumların işleyişini etkileyecek önemli düzenlemelerin de gündemde olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda YÖK’ün yetkilerinde bazı değişiklikler yapılması planlanıyor. YÖK’ün “teknik koordinasyonu” üstleneceği belirtilen yeni modelde, kurulun, yalnızca mali kontrol ve kariyer planlaması görevlerini yürütmesi; üniversitelerde görev yapan dekanların atamasının ise YÖK yerine cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

AYM'ye kısıtlama

Yeni anayasa çalışmalarında yargı kurumlarının sayısı ve yapısına ilişkin bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak AYM’nin “süper temyiz merci” gibi çalıştığı tezini savunan Cumhur İttifakı ortakları, yüksek mahkeme için “daha katı ve sınırları belli” bir görev tanımı yapılacağına işaret ediyor. Kurmaylar, “AYM, bireysel başvurulara yönelik ihlâl kararlarında, ‘Şunu yap, böyle yap, tahliye et’ gibi yorumlarda bulunabiliyor. Artık yönlendirme değil sadece tespit yapacağı bir düzenleme planlanıyor. AYM’ye ‘Sen süper temyiz merci değilsin’ denilecek” yorumunu yapıyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER