6 Aydır Perdeler Açılmıyor: Yaşam Mücadelesi Veren Özel Tiyatroların Son Umutları da Tükendi

Kovid-19 tedbirleri kapsamında açık hava etkinliklerinin yasaklanması, sahnelerini açık havaya taşımaya hazırlanan özel tiyatroların son umudunu da yok etti. Tek gelir kaynağı tiyatro olan binlerce emekçinin aylardır kapalı olan perdeler nedeniyle zor durumda olduğu biliniyordu.

6 Aydır Perdeler Açılmıyor: Yaşam Mücadelesi Veren Özel Tiyatroların Son Umutları da Tükendi

Kovid-19 tedbirleri kapsamında açık hava etkinliklerinin yasaklanması, sahnelerini açık havaya taşımaya hazırlanan özel tiyatroların son umudunu da yok etti. 

Tek gelir kaynağı tiyatro olan binlerce emekçinin aylardır kapalı olan perdeler nedeniyle zor durumda olduğu biliniyordu. Tiyatro sanatçıları, son kararla açık hava gösterilerinin de yasaklanmasına sosyal medyadan tepki gösteriyor.

s-7cdd1c7caf90d0ff0a42c246ba2ac46cfb5d7e
İstanbul İl Hıfzıssıhha Meclisi, salgın tedbirleri kapsamında açık alanlarda yapılacak konser, gösteri, festival gibi etkinlikleri yasaklamıştı. Bu kararla birlikte İstanbul'daki tüm sahne faaliyetleri de bugün itibarıyla durmuş oldu.

Detaylar için

İstanbul'da Açık Havadaki Konser ve Festivaller Yasaklandı Özel tiyatroların sorunlarını çözmek ve dayanışmak için bir araya gelen Tiyatro Kooperatifi bir basın açıklaması yaparak Kovid-19 tedbirleriyle birlikte özel tiyatroların çöküşe geçtiğini belirtti.

"Açık hava yasağı son umutları da tüketti"

s-b2e1a6f640b97e1558ee2a88ef6d5bbebf6ee8
Tiyatro Kooperatifi, mart ayındaki tedbir kararıyla özel tiyatroların temmuz ayına kadar tamamen kapatıldığını, bu alanda çalışan binlerce kişinin 6 aydır tek gelirlerinden mahrum kaldığını belirtti.Açıklamada, son alınan kararla sahne sanatlarına destek amaçlı belediyeler ve özel sektörle birlikte üretilen açık hava sahnelerinin de yasaklandığı hatırlatılarak bunun "son umudu da tükettiği" vurgulandı.

''Tiyatronun kına gecesi gibi görülmesi bizi derinden yaraladı''

s-8066b4430556610266cebd645069f57d7e44d6
"Salgın koşullarında toplumun her bir zerresi çeşitli ölçülerde yara almış ve almaya devam etmektedir. Ancak bu gibi olağanüstü koşullara çözüm üretmesi gereken yegâne yapı, devlet mekanizmasıdır" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Seyircimizin, oyuncularımızın ve emekçilerimizin sağlığı bizler için her şeyden önemli. Bu süreçte yapılan uygulamalarda bu hassasiyetimiz açıkça görülmektedir. Lakin Temmuz ayı itibarıyla, kontrollü serbestlik kapsamında Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen tüm tedbir koşullarına uyulmasına rağmen; yayınlanan genelgeyle yasaklanan düğün, kına gecesi, nişan, nikah, sünnet düğünü vb. eğlencelere, “tiyatro” etkinliklerinin de salt eğlence olarak görülüp dahil edilmesi bizleri derinden yaralamıştır.

Çözüm önerileri sıralandı

s-c6d7358376834c65d9e4ba10a70b060ff09dd9
Tiyatro Kooperatifi, salgın dönemine özel acil bir yardım fonu oluşturularak var olan krizin hafifletilmesi, sahne sanatlarının ayakta kalması için gereken maddi koşulların oluşturulması ve var olan sahnelerin ayakta kalabilmesi ve seyirciyle buluşabilmesi için salonlarda standardın oluşturulması gibi çözüm önerilerinde bulundu.

Açıklanın tamamı için

Birçok sanatçı tiyatroların yasak kapsamına alınmasını eleştirdi: 'Son darbe işi bitirdi'

s-1bd6ac5ada40fd8a70f7ac2db5f596b0725873

Oyuncuların yaptığı paylaşımlardan bazıları şöyle

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER