6 milyon hane, telefon ve internet faturasını ödeyemiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ Yüksek enflasyon dünya ekonomileri için büyük zorluk yaratıyor.

6 milyon hane, telefon ve internet faturasını ödeyemiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon dünya ekonomileri için büyük zorluk yaratıyor. Özellikle enerji alanında dışa bağımlı olan İngiltere, gelişmiş ekonomiler arasında enflasyonun en şiddetli vurduğu ülkelerin başında geliyor.

İngiltere’de yaklaşık 6 milyon hane cep telefonu, sabit hat ve internet faturalarını ödemekte zorlanıyor. Yaşam maliyetlerinin artması birçok kişiyi yiyecek ve kıyafet gibi temel ihtiyaçlarını kısmaya, bir hizmeti iptal etmeye ya da daha düşük bir tarifeye geçmeye ya da aldıkları hizmeti iptal ettirmeyerek ödemeleri kaçırmaya zorluyor. Yaşanan zorluğun önüne geçmek için, hükümetin gaz ve elektrik gibi temel ihtiyaçların yanı sıra telefon faturalarından alınan yüzde 20 KDV oranıyüzde 5’e indirmesi gibi birçok öneri sıralansa da kısa vadede enflasyonun yenilmesi pek mümkün gözükmüyor.

Geniş bant ve mobil bağlantılar

The Guardian’dan Mark Sweney’nin haberine göre, tüketici davranışlarını araştıran ve kar amacı gütmeyen İngiltere merkezli ‘Which?’in yayınladığı bir rapor, 5,7 milyon hanenin Nisan ayında en az bir alanda ‘satın alınabilirlik’ sorunu yaşadığını gösteriyor. Bu durum, nakit sıkıntısı çeken ailelerin yükselen faturalarla ve yaşam maliyetlerinin artmasıyla başa çıkmakta zorlandığını kanıtlıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüketiciler, yaşam maliyeti krizinin altında giderek daha fazla eziliyor. Enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Enerji faturalarının ise bu kış yıllık 3.600 sterline yükselmesi bekleniyor. Bu durum, giderek daha fazla hanenin sorgusuz sualsiz aldıkları cep telefonu ve internet gibi iletişim hizmeti faturalarını karşılamakta zorlanmalarına neden oluyor.

Nakit sıkıntısı çeken aileler yükselen faturalarla ve yaşam maliyetlerinin artmasıyla başa çıkmakta zorlanıyor.

Modern yaşam için vazgeçilmez

İngiltere telekomünikasyon ve posta düzenleyicisi Ofcom’dan gelen verileri analiz eden Which?, 3,5 milyonu aşan sayıda hanenin Nisan ayında cep telefonu ve internet faturalarını ödeyebilmek için yiyecek ve giysi gibi temel öğelere yaptıkları harcamaları kıstıklarını tespit ediyor. Bu rakam, Şubat ayındaki 2,2 milyon haneye kıyasla yüzde 50’den fazla bir artışa karşılık geliyor.

Which? Politika ve Destek Direktörü Rocio Concha, “Yaşam maliyeti krizi sırasında milyonlarca hanenin geniş bant ve mobil bağlantılarına öncelik vermek için diğer harcamalarını kısması, bu hizmetlerin günlük modern yaşam için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diyor.

Düşük gelirliler en kötü etkileniyor

Satın alabilirlik sorunu en düşük gelirlileri orantısız şekilde kötü etkiliyor. Bu kesime yıllık 25.999 sterlinden az gelir elde edebilen aileler giriyor. Raporda, düşük gelirli hanelerin yüzde 22’sinin Nisan ayında bağlantı hizmetlerini karşılayabilmek için başka ihtiyaçlarını azaltmak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Bu rakam, yıllık geliri 51.999 sterlinin üzerinde olan orta gelirli hanelerde ise Şubat ayındaki yüzde 7 seviyesinden yüzde 13’e yükseliyor.

KDV oranı düşürülmeli

Çözüm önerisi de sunan Which?, hükümetin gaz ve elektrik gibi diğer temel ihtiyaçlara paralel şekilde cep telefonu ve internet gibi hizmetlerde geçerli olan yüzde 20 KDV oranını yüzde 5'e indirmesi gerektiğini söylüyor. Which?, özel indirimli sosyal tarifelerden yararlanabilecek, mali açıdan en savunmasız müşterilerden bile yüzde 20 KDV bedeli alındığına dikkat çekiyor.

Concha da fatura maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için bir sonraki başbakanın, diğer temel ihtiyaçlarla uyumlu olarak cep telefonu ve internet hizmetlerine ödenen KDV’yi düşürmesi gerektiğini söylüyor. Concha, “İşletmeler, faturalarını ödemekte zorlananları desteklemeli ve tüketicilerin en iyi fırsatlardan haberdar olmalarını ve bunlara erişebilmelerini sağlamalı” diyor.

İşletmeler, faturalarını ödemekte zorlananları desteklemeli ve tüketicilerin en iyi fırsatlardan haberdar olmalarını ve bunlara erişebilmelerini sağlamalı.

Yüzde 10 zam

2022 yılı başında, İngiltere’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinin neredeyse tamamı faturalara yüzde 10 oranında zam yaptı. Ocak ayında tüketici fiyatları endeksi enflasyon oranı yüzde 3,9 seviyesindeydi. Telekom şirketlerinin bu hamlesi bazı eleştirileri de beraberinde getirmişti. Bunda, şirketlerin yaptıkları zamların, enflasyon oranlarının zirve yapmasından ve gıda ve enerji fiyatlarının yükselmesinden önce gelmesinin etkisi olmuştu.

Haziran ayında, aralarında British Telecom, Virgin Media O2, Vodafone, Three, Sky and TalkTalk da dahil olmak üzere İngiltere’nin en büyük mobil ve geniş bant telekomünikasyon şirketleri, hükümet liderliğindeki bir zirvede, faturalarını ödemekte zorlanan müşterilerin herhangi bir ceza ödemeden daha ekonomik tarifelere geçebilmesine izin verecek hamleler de dahil olmak üzere detaylı bir plan üzerinde mutabık kalmışlardı.

Enflasyon astronomik seviyelere yükselecek

 

Avrupa'da resesyon ve yüksek enflasyon korkusu

 

İki evden biri kirasını ödeyememekten korkuyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER