AB'deki yangınlarda bu sene 750 bin hektar alan kül oldu

Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi verilerine göre 1 Ocak'tan 3 Eylül'e dek Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki yangınlarda 750 bin hektarlık alan yandı.

AB'deki yangınlarda bu sene 750 bin hektar alan kül oldu

Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi verilerine göre 1 Ocak'tan 3 Eylül'e dek Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki yangınlarda 750 bin hektarlık alan yandı. 2006-2021 dönemindeki yıllık ortalama yanan alan miktarı 260 bin hektardı.

Yalnızca ağustosta yanan alan miktarı 508 bin hektarın üzerinde ölçüldü. Bu miktarın son 15 yıllık ortalaması 215 bin hektardı.

Son 15 yılın en yüksek karbon salımı

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) de Avrupa'da çıkan yangınların, kıtada yaz mevsiminde son 15 yılın en yüksek karbon salımına yol açtığını duyurdu.

1 Haziran'dan 31 Ağustos'a kadar AB ülkeleriyle İngiltere'de çıkan yangınlar 6,4 megaton karbon oluşturdu. Özellikle Fransa ve İber Yarımadası'ndaki yangınların sebep olduğu bu karbon miktarı, 2007'den beri yaz mevsiminde ölçülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Fransa ve İspanya'daki karbon salımı 20 yılın zirvesine çıktı

Yaz mevsiminde Fransa ve İspanya'daki karbon salımı ise son 20 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

CAMS uzmanlarından Mark Parrington, yangınların iklim değişikliği yüzünden bitki örtüsünün daha kolay yanar hale geldiği özellikle güneybatı Avrupa gibi bölgelerde meydana geldiğine değindi.

Avrupa’daki orman yangınları uydu görsellerinde

 

Fransa'nın güneyindeki yangında 125 hektardan fazla alan kül oldu

 

Bulgaristan'daki yangının alevleri Edirne'den görülüyor

 

İtalya'nın Pantelleria adasında yangın

 

Fransa'daki yangınlarla ilgili 25 kişi gözaltına alındı

 

İngiltere, orman yangınlarıyla mücadele ediyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER