AB'den tedarik sorunu itirafı: Şirketler için Türkiye derhal oldukça çekici

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr.

AB'den tedarik sorunu itirafı: Şirketler için Türkiye derhal oldukça çekici

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger ile internet semineri (webinar) buluşmasında, ihracatçıların yaşadıkları sorunları dile getirdi ve bir lahza önce tedavi bulunmasını istedi. İnternet ortamında düzenlenen ve DTO ile AB'nin sosyal mecradaki hesaplarından herkese açılan etkinliğe, Başkan Erdoğan ile Berger'in yanı sıra fazla sayıda DTO üyesi iş adamı katıldı.

Toplantıda konuşan Berger, AB-Türkiye ilişkilerinin çok kayda değer olduğunu çünkü Türkiye'nin, AB'nin arz zincirinin bir parçası olduğuna dikkat çekti. Berger, "Bölgenizde manâlı olan sektörlerden tekstille ilgili bağlantılarımız, Kovid-19 pandemisinin başından bu yanlamasına kesintiye uğradı veya bir yavaşlama oldu ancak buradan alacağımız ders şu olabilir birbirimizle olan bağlantının ne değin manâlı olduğunu anladık. Bu bununla birlikte bir fırsattır da çünkü ortaklığımızı, ilişkilerimizi, birlikte çalışma şeklimizi ve krizlere beraber engelleme şeklimizi kuvvetlendirmek açısından bir fırsat oluştu. Türkiye'deki girişimciler fazla sağlam kaynakları olan, eğitimli, kalifiye ve genç bir iş gücü. Dolayısıyla, Türkiye kendini gelecekte çok kuvvetli bir şekilde konumlandırabilecek diye düşünüyorum" diye konuştu.

AB'den tedarik sorunu itirafı: Şirketler için Türkiye şu anda oldukça cazip

"TÜRKİYE DERHAL OLDUKÇA CAZİP"

Türkiye'nin miktar noktasında uğurlu olduğunu açıklayan Berger, bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Hatta şunu da söyleyeyim bugünkü gibi Denizli Ticaret Odası'ndaki etkinliklerden de bu konuda önemli girdiler olacaktır. Gümrük Birliği'ne coğrafi olarak fazla yakınsınız. Uzaktan olan tedarikçilerde en büyük sıkıntı, miktar zincirinde kesintiler oluşması. Yani ticaret odanız camianız, üyeleriniz de bu anlamda çok cazip. Dünyanın öbür yerlerinden mal tedarik eden şirketler için Türkiye derhal oldukça cazip. Sizlerle ve üyelerinizle konuşma fırsatı verdiğiniz için, çok teşekkürler. Gerçekte fazla güzel bir akıl alışverişi oldu. Jurnal ilişkilerinizde Avrupa'daki muhataplarınızla sorun yaşarsanız, size delegelik üyesi büyükelçiler olarak hepimiz yardım etmek ve takviye çıkmak isteriz."

AB'den tedarik sorunu itirafı: Şirketler için Türkiye şu anda oldukça cazip

"GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ VE KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ"

DTO Başkanı Erdoğan ise özellikle son süreçte yaşananlar ve günümüz koşullarının her tarafta şekillenmesi ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesinin öneminin daha da arttığını kaydetti. Türkiye'nin buradan kaynaklanan sorunlar nedeniyle AB pazarında yeteri değin pay alamadığını da bildiren Başkan Erdoğan, "Ülke olarak, uluslararası rekabet gücümüz yüksek olmasına karşın, 43 üründe AB'ye ihracat gerçekleştiremiyoruz. 304 üründe ise, ülkemizin AB pazarındaki payı yüzde 1'in aşağı kalıyor. AB ülkelerine istediğimiz ölçüde ihracat gerçekleştirmemizin nedeni, uygulanan yüksek tarifeler ile çıkarılan engellerdir. Bir Takım Avrupa Birliği ülkelerince, Türkiye'de kayıtlı ticari araçlara uygulanan karayolu kotaları ile karayolu taşımacılığındaki engeller kaldırılmalıdır. İş adamlarımıza ve özellikle uluslararası taşımacılıkta yer alan tır şoförlerimize uygulanan vizelerin oluşturduğu teknik engelleri kaldırmak için de bir lahza önce çare üretilmelidir. Bu konuda büyükelçimizin bir çabasının olduğunu biliyoruz ve inanıyoruz ama desteklerini artırarak kısa zamanda sonuca gideceklerdir" dedi.

AB'den tedarik sorunu itirafı: Şirketler için Türkiye şu anda oldukça cazip

"GELGİTLERE RAĞMEN ÜLKEMİZ AB İÇİN HALEN EN GÜVENLİ LİMAN"

Türkiye ile AB'nin benzer gemide olduğunu, korona virüs salgınında bunun bir kez daha net bir şekilde anlaşıldığını anımsatan Başkan Erdoğan, "AB için keza alımda keza de satımda daha yetkin bir partner olabiliriz. zaman zaman yaşanan gelgitlere rağmen ülkemiz AB için halen en tehlikesiz limandır. AB, Türkiye ile coğrafi yakınlığını, ticaret ve ikili ilişkilerde, çok daha sağlam bir meslek birliği haline getirmelidir. Bu salgın ve sonrasında yaşananlar, bir kere daha gösterdi oysa hepimiz benzer gemideyiz, karşımıza meydana çıkan engelleri fakat dayanışmayla ve birlikte çalışarak daha tez ve daha az zararla atlatabiliriz" dedi.

Toplantının sonunda, DTO Başkanı Erdoğan, Büyükelçi Dr. Christian Berger'e ulaştırılmak üzere, üstünde İngilizce olarak "Küresel Kovid-19 Pandemisi esnasında, AB ile Denizli'nin ikili ticari ilişkilerine katkılarınızdan dolayı, minnettarlığımızı sunarız" yazan bir şilt de verdi.

Kaynak: İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER