AB, gaz ödemesini ruble ile yapacak

Avrupa Birliği, Rus doğalgazının rubleyle ödenmesinde anlaştı.

AB, gaz ödemesini ruble ile yapacak


Avrupa Birliği, Rus doğalgazının rubleyle ödenmesinde anlaştı. Bloomberg, Avrupa Birliği’nin (AB) gaz ithalatçılarının yaptırımları ihlal etmeden Rusya’dan alacağı doğalgazı nasıl rubleyle ödeyebileceğine dair çözüm bulduğunu yazdı. Bloomberg tarafından kaynaklara atıfta bulunularak paylaşılan haberde, cuma günü kapalı kapılar ardında gerçekleşen Avrupa Komisyonu (AK) toplantısında, AB’ye üye ülkelere bağlı gaz ithalatçılarının Gazprombank’ta ruble cinsi hesap açabileceği, ancak yalnızca dolar veya euro cinsinden ödeme yapmaları gerektiği açıkça belirtilirken, daha sonra Gazprombank’ın bu dövizi nasıl kullanacağına kendisinin karar vereceği ifade edildi.

POLONYA’NIN ÇEKİNCELERİ VAR

Bloomberg, toplantıda bu konuda farklı AB ülkeleri arasında birtakım anlaşmazlıklar ortaya çıktığını da yazarken, Almanya, Macaristan, Fransa ve İtalya’nın önerilen planı desteklediğini, ancak Polonya’nın yeni kararın yasal yönü hakkında hala soruları olduğunu ve AB büyükelçileri düzeyinde bir toplantı yapılmasını önerdiğini paylaştı.

Bazı ülkelerin Rusya’ya ödemeyle ilgili yeni kılavuzun Avrupalı şirketlerin Gazprombank’ta ruble hesabı açıp açamayacağını açıkça belirtmediğini söyleyerek bu karar karşı çıktığını belirten ajans, ruble hesabının oluşturulmasının daha önce kağıt üzerinde kaydedilmemiş olmasına rağmen yaptırımların ihlali olarak gördüğünü ekledi.

20 ŞİRKET RUBLE İLE ÖDEYECEK

Geçtiğimiz hafta Bloomberg tarafından paylaşılan haberde, son günlerde 10 Avrupalı enerji şirketinin Rusya’dan doğalgaz tedariklerini ödemek için Rus ulusal enerji şirketi Gazprom’a bağlı kredi kuruluşu Gazprombank’ta ruble hesabı açtığı belirtilmiş, Rusya’dan doğalgazı ruble olarak ödemeye hazır olan toplam şirket sayısının 20’ye yükseldiği duyurulmuştu.

Kaynaklardan alınan bilgilere atıfta bulunan ajans, Avrupa’daki 14 şirketin halihazırda Gazprombank’ta ruble hesabı açmak için gerekli başvuru belgesi talep ettiğini vurgularken, şirketlerin isimlerinin sır gibi saklandığı ifade edildi.

Gazprom'un Ukrayna'ya gönderdiği doğalgaz miktarında düşüş sürüyor

Gazprom, Yamal-Avrupa doğalgaz hattının Polonya kısmını kullanmayacak

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 13,5 arttı

Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz akışını durdurdu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER